Friday, June 14, 2024
18 decembra, 2013

Skandinavska raziskava: Cepivo proti HPV je varno

By 0 883 Views

»Mi v varnost cepiva nismo dvomili niti pred samo raziskavo,« je dejala Lisen Arnheim-Dahlstrom, vodja raziskave na Karolinska Institutu v Stockholmu.


V raziskavi so uporabili nacionalne podatke obeh držav. Vključili so vse cepljene deklice stare med 10 in 17 let, ki so imele bilo katero od 53 avtoimunoloških in nevroloških težav, vključno s celiakijo, pankreatitsom, revmatoidnim artritisom, psoriazo, narkolepsijo in trombozo.

Več kot 997.000 deklic je imelo v obdobju 2006 – 2010 diagnosticirano eno izmed omenjenih diagnoz, več kot 256.000 njih je prejelo najmanj en odmerek cepiva proti HPV. Okoli 160.000 deklic je prejelo vse tri odmerke.

Po rezultatih objavljenih v British Medical Journal, niso našli niti ene povezave med vrsto in časom pojava zdravstvenih težav, ne glede ali so cepivo prejele znotraj šestih mesecev ali bolj zgodaj.

Predhodno so cepivo povezovali s posameznimi primeri tromboze ali drugih zdravstvenih zapletov, vendar je raziskava pokazala, da cepivo ne prinaša negativnih posledic.

»Največjo odgovornost imamo, ko cepimo popolnoma zdrave deklice,« je dejal dr. Mark Schiffman, starejši raziskovalec Nacionalnega inštituta za rak v  ZDA.

Čeprav se njegov center ukvarja z rakom, je bil sam profesor Schiffman človek, ki je zelo pozno sprejel cepivo proti HPV, svoje hčerke pa takrat ni cepil.

»Raziskave v dobrobit uporabe cepiva so narejene na premajhnem vzorcu, zato ne moremo natančno določiti kdaj in kako pogosto se bodo pojavili negativni stranski učinki cepiva,« je takrat govoril Schiffman.

Takšne vrste komplikacij se lahko pojavijo šele pri cepljenju večje skupine ljudi. Od leta 2006 je bilo cepljenih več kot 100 milijonov deklic.

»Prepričan sem v varnost zdravila in ga brez strahu priporočam vsem članom družine,« pravi prof. Schiffman. Cepil je tudi svojo hčer, cepljenje pa priporoča za vse deklice.

»V Avstraliji so zdravniki in celotna skupnost cepivu zelo naklonjeni. Seveda so tudi pri nas obstajali posamezniki, ki so dvomili v uspešnost povsem novega cepiva. Od tedaj so vsi dvomi pozabljeni in s cepljenjem nimamo nobenih težav,« pravi dr. Julia Brotherton, direktorica Nacionalnega programa za cepljenje proti HPV in poudarja, da se je od uvedbe cepiva drastično zmanjšalo število mlajših pacientk z genitalnimi bradavicami, kot tudi pacientk s prekanceroznimi legijami na materničnem vratu.  

»Do sedaj nismo zbrali dovolj podatkov o morebitnih stranskih učinkih cepiva pri dečkih, vendar mislimo, da je profil enak kot pri deklicah. Cepljenje je individualna odločitev, vendar lahko delavci v javnem zdravstvu priporočamo cepivo, ki preprečuje omenjene virusne okužbe. Verjetnost, da s cepivom preprečimo bolezen in smrt, za katero so v preteklosti umirali milijoni, je najboljše darilo našim otrokom,« je še dodala.

Kategorija:   Novice, Novice
Naslednji prispevek

Vpliv marihuane na možgane

18 decembra, 2013 0