Monday, March 4, 2024

Čistila

 
Proizvodi pod kuhinjskim pultom lahko vsebujejo škodljive strupe. Take strupe med drugim vsebujejo tudi čistila za brisanje kuhinjskih pultov, oken, čistila za poliranje pohištva pa tudi spreji proti insektom. Vsebujejo namreč amoniak, loj, fosfate, pesticide in klor, ki lahko povzročijo draženje oči, nosu, ušes in kože nasploh, v primeru zaužitja pa so lahko posledice še bolj usodne. Zato je priporočiljivo, če pri uporabi zračite, na primer nosite zaščitne gumijaste rokavice, nikoli ne mešate dveh čistil skupaj (sploh če vsebujeta amoniak in klor) in iščete druge alternative čističnih sredstev, ki ne vsebujejo kemikalij, kot je kis.


Plesen

Plesen sicer sama po sebi ni toksična, vendar pa lahko proizvaja strupe, ki povzročajo neprijetne fizične reakcije, kot so težave z dihanjem, kihanje in kožne izpuščaje. Plesen se razvije v slabo prezračenih, zatohlih in vlažnih prostorih. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je lahko vzrok za slabo počutje doma, zato je dobro, da v tem primeru preverimo prezračevalni sistem, sploh v kopalnici in na severni steni stanovanja, ki sta vlagi najbolj izpostavljena.

Svinec

 

 
Da je svinec škodljiv za zdravje, ni novost. Včasih so ga vsebovale vse barve za stanovanja, vendar je bilo to z zakonom prepovedano že leta 1978. Nekatere hiše, zgrajene pred tem obdobjem, pa lahko vsebujejo vsaj sladi svinca, ki je posebej škodljiv za otroke, s staranjem pa se svinec spremeni v prah, ki ga vdihavamo. Svinec lahko vsebujejo tudi pipe, pa tudi kovinska korita za pomivanje posode. Pri odraslih so dolgoročne posledice izpostavljenosti svincu slabokrvnost, povišan krvni pritisk, sploh pa dolgoročna izpostavljenost slabi živčni sistem. Pri otrocih lahko izpostavljenost pusti resne možganske posledice, oslabljene kognitivne in spominke sposobnosti.

Ogljikov monoksid

 
Na žalost ni nobenih predčasnih znakov zastrupitve z ogljikovim monoksidom, pokažejo se, ko je že usodno. Nekateri priporočajo, da se v domovih vgradijo detektorji ogljikovega monoksida. Poleg tega je priporočljivo, če date vsako leto pregledati peči, dimnike, skratka ogrevalni sistem nasploh. Poleg tega pa ne imejte prižganega avtomobila v garaži dlje časa, tudi če je odprta.
Sredstvo za zaviranje gorenja

Kemično sredstvo PBDE je tip sredstva za preprečevanja oziroma zaviranje gorenja, njihov namen je upočasniti gorenje in posamezniku pridobiti čas, da se reši pred morebitnim ali dejanskim požarom. To kemikalijo vsebuje paleta gospodinjskih izdelkov, od bele tehnike do pene v naslonjačih. Medtem ko zanstveniki še niso določili stopnjo škodljivosti pri ljudeh, pa je raziskava na živalih pokazala, da velika izpostavljenost vpliva na hormon, ki je ključen za zdravo razvijanje možganov.

Pasivno kajenje

Pasivno kajenje lahko povzroča dolgoročne posledice tako za odrasle ljudi kot za otroke. Pogoste posledice so težave z dihanjem, astma, bronhitis in kronična pljučnica, pri odraslih pa tudi glavobole. Kajenje doma je po mnenju znanstvenikov velik NE.

Formaldehig

 
Strokovnjaki ga označujejo kot rakotvorno sestavino, pogost pa je v deskah, v pohištvu in v vratih, včasih tudi v določenih tkaninah in preprogah. Posledice prekomerne izpostavljenosti vsebujejo težave z dihanjem, pa tudi razdračene oči, nos in grlo.

Radon

Ta kemijski element nima barve, okusa ali vonja, vendar je smrtno nevaren. Povzroča pljučnega raka, statistika kaže, da letno zaradi prevelike izpostavljenosti radonu kot vzrok za pljučnega raka umre 21.000 ljudi. V dom lahko pride skozi katero koli odprtino, še tako majhno. Določitev vsebnosti radona v vašem domu lahko opravi strokovnjak, postopek pa je enostaven.

Plastični izdelki

Ni vsa plastika neškodljiva za zdravje, kar je najbolj zaskrbljujoče je, da škodljivo plastiko vsebujejo otroške igrače, za odrasle pa kozmetika in žimnice. Kakšne posledice ima prekomerna izpostavljenost za človeka, znanstveniki še niso določili, vedo pa, da izpostavljenost negativno vpliva na živali. Evropska unija je že prepovedala nekatere tipe igrač in kozmetike.

Bisfenol A

To je kemikalija, ki jo pogosto vsebujejo izdelki iz trde plastike, kot so stekleničke za dojenčke, filtri za vodo ipd. Pri živalih povzroča neplodnost, povečano prostato, debelost in pomanjkanje insulina, posledice prekomerne izpostavljenosti človeka tej kemikaliji pa še vedno niso znane.

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Sodnik 13-letnici odredil splav

13 junija, 2012 0