Thursday, April 25, 2024


Večina ljudi prve znake staranje doživlja v prekomerni telesni teži, izčrpanosti in splošnem slabšem zdravju. Resnica je, da je 80% doživete starosti odvisne od življenjskega stila in ne od podedovanega genoma.

Zakaj telo vsebuje samo 50% vode?

 Trditev, ki je nasprotna mišljenju, da človeško telo vsebuje od 75 do 80% vode. Tej številki smo bili blizu zgolj v maternici, po tridesetem letu starosti pa je številka veliko bližja 50%. Že od otroštva naprej so zunanji in notranji dejavniki  poškodovali naše celice in oslabili njihovo sposobnost zadrževanja vode. To pojasni znake staranja, ki se prične v zgodnjih tridesetih letih.

Za zadrževanje hidratacije je potrebno jesti: nobena težava ni popiti 2,5 litra tekočine dnevno, vendar je to povsem nepotrebno. Skoraj vsaka hrana vsebuje vodo, naravna živila pa jo vsebujejo največ. Sadje in zelenjava vsebujeta sokove bogate s hranljivimi snovmi. Zaužito sadje in zelenjava v organizmu ostaneta dovolj dolgo, zato sta za organizem najboljša oblika rehidracije. 

S sadjem in zelenjavo do seksi videza

Jejte surovo – kuhanje sadja in zelenjave poškoduje celične membrane in omogoča, da voda iz njih izteče. Visoka temperatura pri kuhanju uniči skoraj vse vitamine, zato se priporoča njihovo surovo uživanje.

Skrivnosti tekočine

 Če je dostava tekočine do celic okrnjena, le-te  propadajo in ne morejo normalno delovati, kar privede do poškodbe tkiva, ki ga imenujemo staranje. Zaradi izgube vode težje okrevamo, težje se borimo proti bakterijam in patogeni, ter težje uravnavamo hormonsko ravnovesje. Obstaja manjši trik. Za obnovo kože ni dovolj samo pitje vode.

Številni ljudje verjamejo, da je pitje vode dovolj za pravilno hidratacijo organizma. Pri pitju ne gre samo za odžejanje, temveč za hidratacijo celic in vezivnega tkiva. Le na ta način zagotovimo popolno delovanje vsake celice. Če želimo močnejše celične membrane in pospešiti regeneracijo vezivnega tkiva, ter zadržati stabilen imunski sistem, moramo v telo vnesti dovolj potrebnih snovi.

Tabela najbolj ‘sočnih’ živil:

•    Lubenica in kumare: 97%
•    Paradižnik: 95%
•    Jajčevci: 92%
•    Korenje: 88%
•    Breskve: 87%
•    Pečene piščančje prsi: 65%
•    Kruh: 33%

Preberite še:

Nega zob v nosečnosti
Prehrana v nosečnosti
Kako ostati zdrav med nosečnostjo
Manj holesterola za več užitka

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Soja ne blaži simptomov menopavze

13 junija, 2012 0