Saturday, June 15, 2024

Pred nakupom ličil moramo najprej poznati svoj tip kože, saj bomo le tako zadovoljne z izbrano kozmetiko, saj v nasprotnem primeru, naprimer če kupimo puder, ki je za suho kožo, mi pa imamo mastno kožo, bo to dalo katastrofalen učinek, pa še z izdelkom ne bomo zadovoljne, čeprav je mogoče, da je izdelek prvega razreda in kvalitete.


Zelo priporočljivo je tudi, da kozmetične izdelke kupimo malo boljše kvalitete, saj bomo v začetku mogoče več plačali, bomo pa jih lahko uporabljali dlje in bomo bolj zadovoljne.

Preden se začnemo ličiti si moramo temeljito umiti roke, očistiti moramo tudi vse pripomočke za ličenje, gobice, čopiče….priporočljivo je, da jih vsake toliko časa razkužimo z spitadermom.

Fajn je, da za ličenje izberemo prostor, ki je lepo osvetljen, saj bomo si tako lažje uredile make-up.
Lotimo se urejanje obrvi, še preden se začnemo ličiti. Urejene obrvi naredijo obraz negovan in lep. . Pri oblikovanju obrvi moramo paziti na obliko obraza, nekaj narekuje tudi moda, želje, predvsem pa naj bodo obrvi lepe. Razdalja med lokoma obrvi naj bo dolžina enega loka, drugače so oči videti preveč skupaj. Odvečne dlačice je najbolje odstranjevati s pinceto, v smeri rasti dlak. Absolutno moramo populiti obrvi nad nosnim korenom, so skrajno neprivlačne in marsikomu nakazujejo na neurejenost ženske. Za določanje prave dolžine obrvi si lahko pomagamo z naslednjo metodo. Prislonimo čopič ali svinčnik ob nosnico in notranji kot očesa, tam kjer čopič preseka linijo oziroma obrv, tam naj bi se obrv začela. Da pa ugotovimo, kje natančno naj bi obrv končala, prislonimo čopič ob nosnico in ob zunanji kot očesa in tam, kjer čopič preseka linijo, populimo odvečne dlake. Če je čopič dlje od dlak, moramo dlačice dorisati s svinčnikom.

Po čiščenju kože, še posebej,če smo za čiščenje uporabili tonik, je potrebno kožo ponovno navlažiti s primerno kremo. Tako kožo obvarujemo pred izsušitvijo in preprečimo, da bi naravna kožna maščoba pokvarila ličilo.

Ličila in pripomočki


-Korektor

S korektorjem prekrijemo vse nepravilnosti na obrazu kot so kapilare, pege, brazgotine, kolobarji pod očmi. Korektor ja lahko kožne ali slonokoščene barve. Kadar prekrivamo žilice ali vnetna področja takrat uporabimo korektor zelene barve.

-Puder

Kadar izbiramo puder izberimo vedno za ton svetlejšega od naše polti. Ne preizkušajmo ga na roki, ker imamo tam povsem drugačno barvo polti kot na obrazu. Preizkusimo ga raje s pikico na nosu ali čeljustni kosti, čim bližje vratu. Le tako bomo izbrale pravo barvo pudra in se ne bo poznal izdajalski rob, ki kaže do kod sega naša umetnost in kje se začenja naravna.

Puder pa izberemo tudi glede na tip kože. Za mastno in problematično kožo izberemo puder na vodni osnovi, medtem, ko za suho, občutljivo in zrelo kožo izberemo tekoči puder na osnovi kreme.

-Puder v prahu ali kompaktni puder

Za utrditev tekočega pudra uporabimo še puder v prahu. Še posebej velja to takrat, kadar uporabljamo masten tekoči puder. Puder v prahu, lahko tudi kompaktni puder izberemo v transparentni barvi saj se tako prilega vsakemu barvnemu odtenku.

-Pured za lica

Lahko je le malo temnejši od pudra ali pa v opečnatih barvah, barvah rdečkaste zemlje

-Senčila za veke

-Svinčniki za veke

z tankim čopičem lahko tudi z senčilom delate črte

-Maskara

Maskare, ki so obstojne v vodi, so manj ustrezne za trepalnice, kot pa kremne maskare.
Uporaba maskare je dokaj preprosta. Z čimbolj mirno roko s krtačko potegnemo od korena pa vse do konca trepalnic. Da dosežemo večjo intenzivnost večkrat ponovimo poteg s krtačko.Če trepalnice pred nanašanjem maskare rahlo popudramo bodo gostejše.
Trepalnice si lahko po želji tudi pobarvamo. Barvane trepalnice potrebujejo posebno nego, saj so še posebej krhke.

-Rdečila za ustnice

izbiramo pa lahko med obstojnimi, hidratantnimi, negovalnimi in hranljivimi rdečili.

Imeti moramo tudi pinceto, gobico za nanašanje pudra in različni čopiči ( za ličnice debelejšega), za veke 1 čopič z približno 1 cm debeline, 1 čopič malo tanjši od prvega in 1 čopič tanek z katerim si lahko naredimo črto. Pametno je kupiti malo dražje čopiče, saj so resnično veliko kvalitetnejši od cenejših.

Postopek ličenja

 


-Prvi korak; tekoči puder

Nanesemo ga vedno na čist obraz in ga lepo mazmažemo enakomerno po celem obrazu. Pazimo, da si ne naredimo maske.

-Drugi korak; korektor

Ta korak lahko izpustite, če imate dobro prekriven puder ali pa nimate na obrazu kakšne nepravilnosti in podočnjakov.

-Tretji korak; puder v kamnu ali prahu

Ta puder je za fiksiranje tekočega pudra in da se naša koža ne sveti.

-Četrti korak; obrvi

Obrvi popravite oz. poudarite s svinčnikom za obrvi ali ustreznim čopičem in senčilom, pri čemer vedno sledite naravni liniji svojih obrvi. Odtenek naj bo popolnoma enak barvi dlak vaših obrvi. Nikoli ne narišite obrvi z enim samim potegom v črto, temveč delajte drobne črtice v smeri rasti dlačic obrvi. Nanašajte narahlo da ne bo vidnih linij, če pa slučajno ostanejo, jih zabrišite s krtačko, ki je ponavadi na drugi strani svinčnika, lahko pa jo kupite tudi posebej.

-Peti korak; senčenje in obrobljanje oči

Variant za senčenje in poudarjanje oči je skorajda nešteto. V kolikor se boste poleg obrobljanja odločile tudi za senčenje, se načeloma nanese svetlejšo senco na celo veko za podlago, nato se temni proti zunanjemu delu (s tem se oko optično podaljša in ustvari »mandljasto« obliko), v gubi veke in okoli oči. Bistveno pravilo pa je, da svetlo in svetleče poudarja, temno in mat prikriva, zato se izogibajte zelo svetlim in svetlečim senčilom, če so vaše veke povešene in zgubane. Pri nanašanju senc vedno pazite, da dobro zabrišete prehode, da ne bodo vaše veke kot mavrica.

Ali boste nanesle najprej senčila ali obrobo je povsem vaša odločitev, vendar če nanesete najprej obrobo, bo le-ta manj intenzivna, ker jo bodo senčila prekrila in zabrisala. Če nanesete obrobo nazadnje, bo najbolj opazna

-Šesti korak; maskara

Maskaro vedno nanesite nazadnje, ko ste že nanesle obrobo in senčila. Svetlolaske, rjavolaske in rdečelaske posezite po rjavih ali sivih odtenkih (za posebne in večerne priložnosti lahko uporabite tudi črno, vendar ne pretiravajte z nanosi), na temnolaskah pa bodo izpadla naravno tudi črna maskara. V kolikor imate bolj neizrazite oči in trepalnice, jih je priporočljivo poudariti z nanosom obrobe v obliki svinčnika, tekočega linerja ali pa s čopičem in senčilom. Nanos nad zgornje trepalnice daje tudi vtis gostejših trepalnic. Če so vaše trepalnice ravne, si pomagajte s kleščami za vihanje trepalnic, pri čemer vedno naredite tri vihanja: enega ob korenu trepalnic, drugega na sredini in tretjega na konicah, da dobite lep, zaokrožen lok in ne ostrega kota. Da bo vihanje hitreje prijelo, lahko pred tem klešče rahlo segrejete s fenom, vendar pazite, da ne bodo prevroče, saj se lahko opečete. Bodite pozorne, da pri nanašanju maskare vedno začnete pri korenu trepalnic za enakomeren in lepo poudarjen videz in ne šele nekje proti sredini, saj tak nanos trepalnic ne poudari toliko kot bi jih lahko, poleg tega pa izpade malomarno.

-Sedmi korak; rdečilo za lica

Lahko je v kateremkoli odtenku, da se le ujema z vašimi barvami (koža, lasje, oblačila) in najpomembneje: šminko oz. glosom. Celoten make up vam bo namreč pokvarilo, če ne boste upoštevale pravila, da se med hladnih in toplih barv med sabo ne meša oz. ne kombinira (npr. oranžno rdečilo za lica in glos z lila pridihom). Bodite pozorne, da vedno uporabljate ličila v isti ali nevtralni barvni družini.

Če bi rade dosegle naravno ljubko zardel videz, nanesite rdečilo na del ličnic, ki so najbolj izbočene , za klasičen nanos pa na samo lično kost in malenkost pod njo in proti ušesom. Če ste zajele preveč rdečila ali je precej pigmentirano, pred nanosom otresite čopič ob roko.

-Osmi korak; ustnice

Ustnice najprej obrobite s črtalom, ki barvno ustreza vaši šminki ali glosu – nikar ne izberite več kot odtenek temnejšega. Korak obrobljanja lahko tudi izpustite, če imate že naravno lepo definirano linijo ustnic, saj v tem primeru ni nujno potreben. Nikoli pa si jih ne poskušajte povečati z obrobljanjem izven svoje naravne linije, kar morda izpade lepo na računalniško obdelanih fotografijah, saj v živo in na blizu izgleda smešno – kot da ste zgrešile linijo ustnic.

Nato nanesite šminko ali glos in ne pozabite tudi na kotičke ustnic, ki ste jih pred tem pobarvale s svinčnikom za obrobo. Če imate bolj majhne ustnice ali pri močnejših oz. temnejših barvah šmink, raje sezite po čopiču za ustnice, saj bo tako nanos natančnejši.

Ličenje oči

 


Oči so zrcalo duše in okras našega obraza, zato je pomembno, da jih znamo lepo poudariti, izkoristiti vse prednosti in popraviti morebitne napake. Pri izbiri senčil je pomembno, da upoštevamo poleg barve oči in polti tudi barvo las in obliko oči. Velikokrat pa pri izbiri senčil upoštevamo tudi trend in priložnost za katero potrebujemo make-up. Senčila so lahko v obliki pudra, gela, svinčnika ali kreme. S senčilom lahko spremenimo videz obraza, optično povečamo oči, poudarimo ali pa poglobimo veke.
Kakšen način ličenja oči bomo izbrale je odvisno od oblike naših oči. Pri nanašanju senčil bodimo nežne in ne raztegujmo veke. Obe očesi naličimo simetrično.

Ličenje izbuljenih oči

S svetlo barvo se namažite pod obrvjo in ob zunanjem robu oči. Po veki neposredno ob trepalnicah nanesite temnejšo barvo. Za trepalnice uporabljajte le malo tuša, trepalnice poudarite le ob korenu.

Viseča veka

Ob notranjem očesnem kotu pod obrvjo in nad trepalnicami nanesite svetlo barvo, pod celotno dolžino obrvi nato namažite bled odtenek. Temnejše, temne sence pa nato nanesite po visečem delu veke vse do zunanjega roba navzgor proti obrvi.

Blizu ležeče si oči

Kadar je razdalja med očmi zelo majhna, pod obrvmi in po veki nanesite svetlo barvo, potem pa na veko in proti obrvi navzgor temnejšo barvo. Z maskaro poudarite trepalnice ob zunanjem kotu oči .

Majhne oči

Pod obrvjo nanesite svetlo barvo. Zinanji in notranji rob veke pobarvajte z nežnim odtenkom barve, sredino veke pa temneje. Obrisi in črte okoli vek majhnih oči so tabu. Z maskaro poudarite trepalnice, še posebej konice trepalnic.

Velike oči

Velike oči prenesejo vsakršno ličenje. Lahko potegnete črto po zgornjem robu veke, ali s svinčnikom za obrobo potegnete črto na spodnji veki in veko tej barvi primerno senčite. Ne pretiravajte s tušem za trepalnice.

Udrte oči

Zelo svetlo senčilo nanesite pod lokom obrvi, na veke pa sence v naravnih tonih, kot je slonokoščenna.
Trepalnice močno poudarite in zavihajte, da "odprete" oči.

Senčenje mačjih oči

Pri takšnem make-up-u moramo paziti, da ustnice niso naličene preveč, sicer bi bila celotna podoba videti cenena, raje se odločimo za svetlo šminko in skoraj nevidno obrobo ustnic. Pri tem lahko močneje povdarimo ličnice.

Začnemo pri najtemnejšemu delu , senčenje oči nad očesnim pregibom in sicer s pomočjo tehnike izdelave lune. Sčrnim svinčnikom najprej zarišemo pike, ki jih nato povežemo in razmažemo navzgor, v smeri proti obrvem. Črto potegnemo v obliki lune do zunanjega očesnega roba. Notranjost lune zasenčimo navznoter, proti sredini gibljive veke. Nato lahko uporabimo temno in svetlo senčilo, ki ju nanašamo tako, da se prelivata. Globok pogled oči dosežemo z uporabo temnega svinčnika za obrobo notranjega dela očesa. Na ta način stopnjujemo privlačnost. Tudi spodnji rob osenčimo z temnim senčilom. Za trepalnice uporabimo bogat nanos maskare.

Videz večjih oči

Da bodo tvoje oči večje, si nanesi nekaj svetleče kreme za oči oziroma senčila tik pod obrv in ga razmaži. S tem boš poudarila njihovo velikost. Človek ima občutek, da imajo oči večjo globino, če poudariš njihov zadnji del z rahlo bež barvo. Da bodo oči svetlejše, si trepalnice namaži z modro maskaro. Takšen make up lahko še dodatno začiniš z modrim puloverjem ali jakno. Če se bodo tvoja oblačila ujemala z barvo trepalnic, bo barva oči bolj poudarjena. Če želiš, da so tvoje oči manjše, jih obrobi po notranjem robu.

Ličenje ustnic


Rdečilo za ustnice je pika na i in ličenje obraza je končano.

Vedno pazimo, da izberemo ustrezno barvo, drugače pokvarimo celoten izgled. Izbira ni odvisna samo od trenutnih modnih trendov. Ustrezati mora obleki in nam ugajati. Določeno vlogo pri izbiri barve pa igrata tudi velikost in oblika ustnic. Svetle in bleščeče barve povečajo njihov videz, temni toni pa jih pomanjšajo. Najbolj obstojne so kremaste mat šminke, ki vsebujejo največ barvil. Pri gloss šminkah je delež barve manjši, zato pa je ustrezno večji delež olja. Zaradi slednjega so glossi bleščeči in prosojni. Preden nanesemo rdečilo na ustnice, si nanje nanesemo sled pudra in jih šele za tem, natančno in skrbno občrtamo nato pa še pobarvamo.

Ličenje tankih in majhnih ustnic

Pri tankih in majhnih ustnicah, se potrudimo in jih z mirno roko občrtamo izven njihovega naravnega roba, ter dodamo rdečilo, ki pa naj bo v čimbolj svetlih in naravnih odtenkih. Z lip glossom ali pa s svetlečim dodatkom jih lepo poudarimo, da bodo optično izgledale večje in polnejše.

Ličenje neskladnih ustnic

V primeru, da je naša spodnja ustnica močnejša, bomo zgornjo ustnico povečali za eno linijo narisane črte z črtalom, na spodnjo pa bomo samo nanesli rdečilo, brez, da bi jo občrtovali. Za boljši optični učinek, lahko na zgornjo ustnico nanesemo kakšen gloss ali nekaj bleščečega, da poudarimo polnost

Ličenje polnih in velikih ustnic

Polnim in večjim ustnicam, bomo veličino odvzeli s temnejšimi in mat rdečili za ustnice. Če smo na njih ponosne, pa jih le poudarimo.

Ustvarjanje videza polnih ustnic

 


Za videz polnih ustnic moramo uporabiti tehniko senčenje ustnic, ki jim podari videz polnosti. Take ustnice so zelo zaželjene v zvezdniškem svetu in med vsemi, ki bi radi bili privlačni.

Najprej zarišemo obrobo z črtalom, ta lahko sega 1 mm čez rob naravnih ustnic, nato zasenčimo notranjost ustnice in jo rahlo zabrišemo. Uporabimo šminko in lip glos za dodatno ustvarjanje polnih ustnic. Tisti deli, ki so za odtenek svetlejši, delujejo bližje in zato bolj polno.

Ustvarjanje videza večjih ustnic


Svetleče, navlažene ustnice dajejo drugim občutek, da so večje, resnici. To dosežeš tako, da si najprej na ustnice naneseš balsam, ampak pazi, da boš izbrala takšnega, ki ne vsebuje snovi, ki bi jih izsušile. Govorimo o dodatkih z okusom minta, mete in podobnih snovi, ob nanosu katerih te ustnice malce zapečejo. Nato si namažeš ustnice s šminko in jih pustiš nekaj minut, da se posušijo. Ustnice si nato lahko še prebarvaš z glossom. Če želiš, da "svečano"namazane ustnice dobijo še pridih modernosti, si nanje še narahlo nanesi kakšen dodatek z briljantnim leskom.

Vrste make-up-a


Dnevni:

To je vsakdanje ličenje, ki je pretežno lahko, brez velikih povdarkov, lahkotno, ne uporabljamo kamoflažnih pudrov, le tekočega in v kamnu, izogibamo se črnemu tušu in temno posenčenim vekam v kombinaciji z rdečo šminkona ustnicah.
Nekatere ženske nosijo vsak dan močan make-up, ki je posledica mode ali pa značaja posameznice, kar ni napačno, če je harmonično z celoto.

Večerni:

Če mora biti dnevno ličenje on soncu in naravni svetlobi čimbolj nevpadljivo in naravno, je lahko večerno toliko bolj izrazito zaradi umetne svetlobe zvečer, barve so lahko bolj žive, povdarki in občrtovanja pa močnejša. Senčenje vek je možno tudi z črnim senčilom, uporabljamo tudi perl senčila, dovoljene so umetne trpalnice, šminka na ustnicah pa je lahko tudi živo rdeča.

Svečani večerni:

Namenjen je za posebne večere, maturantski ples, večerne gala prireditve in podobno. Velja enako kot za večernega, le da lahko uporabimo tudi razne bleščice.

Za fotografiranje:

Pomembno je, da se za fotografiranje obraz napudra tudi z kamoflažnim pudrom in obvezno uporabimo puder v prahu, da se koža ne sveti, oči povdarimo, pa tudi ustnice bolj kot za dnevni make-up. Pomembno je, da prekrijemo nepravilnosti na koži, temne koloborje pod očmi, z delom moramo biti izredno natančni, vedeti moramo, da se na fotografiji vidi veliko manj ličil kot v resnici.

Poročni:

Biti moramo izredno natančni, previdni, če je to ženska, ki ni navajena ličil, ker se ne bo dobro počutila, če bo imela občutek, da ima na sebi masko. Ličimo kot za fotografiranje.

Specialni:

Delamo za posebne priložnosti, revije, nastope, fotografiranje. Uporabimo domišljijo, smo drzni. Za dogodke, ki jih publika opazuje na odru, naj bo malo bolj izrazito, ker je svetloba slabša in razdalja daljša.


Kategorija:   Ličenje, Novice
Naslednji prispevek

Kia bo nagradila "supermame"

13 junija, 2012 0