Tuesday, May 21, 2024

Mednarodna ekipa strokovnjakov je potrdila, da določena vrsta molekule sladkorja gradi zunanjo ovojnico jajčeca, ki je tako lepljiva in pomaga vezati spermij, kaže rezultat raziskave objavljene v reviji Science.


»Odkriti detajli pomagajo pri premostitvi velike vrzeli v našem spoznavanju plodnosti in upamo, da bomo končno lahko pomagali številnim parom, ki ne morejo imeti otrok,« je dejala Anne Dell iz Royal Collegea v Londonu, ki je raziskavo naredila skupaj z znanstveniki iz ZDA, Hong Konga in Tajvana.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je na svetu okoli 15% neplodnih parov v reproduktivni dobi, skoraj vsak sedmi britanski par pa ima zaradi še medicinsko nepojasnjenih razlogov težave s spočetjem.

Že znano je, da se identifikacija spermija in jajčeca odvija na način, ko proteini spermija dosežejo specifične sladkorje na zunanji ovojnici jajčeca.

Zunanja ovojnica spermija in jajčeca se vežeta preden se združita in takrat spermij preda svoj DNK jajčni celici, kar predstavlja oploditev jajčeca.

V omenjeni raziskavi so uporabili visoko občutljivo tehnologijo s katero so ugotavljali, katere molekule so ključne za proces spajanja.

Potrdili so, da so to sladkorji iz skupine SLeX.

Za potrditev rezultatov so raziskovalci vzporedno uporabili tudi zunanje ovoje neoplojenih odmrlih jajčnih celic.

Naslednji prispevek

Boljša prehrana – kakovostnejši spermiji

13 junija, 2012 0