Tuesday, October 3, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Škrlatinka je pogosta nalezljiva otroška bolezen. Povzroči jo streptokokna bakterija, tako kot gnojno vnetje grla. Obolijo lahko tudi odrasli. Škrlatinka se prenaša s kapljično okužbo in z okuženimi predmeti. Tudi zdravi lahko prenašajo povzročitelja.
Po inkubacijski dobi, ki traja dva do štiri dni, dobi otrok nenadoma vročino (okoli 38,5 do 39°C) in močne bolečine v grlu. Jeziček in zadnje nebo sta živordeča, jezik je belkasto obložen. Po dveh do štirih dneh obloge na jeziku izginejo, jezik pa se obarva malinasto rdeče. Drugi ali tretji dan po začetku vročine se razcvetijo tipični drobni izpuščaji škrlatinke, ki spominjajo na žamet. Od dimelj in pazduh se lahko razširijo na celo telo, samo predel ob ustih ostane neprizadet. Včasih izpuščaji srbijo, lahko pa jih sploh ni. En do tri tedne po začetku bolezni se začne koža na dlaneh in podplatih luščiti v velikih krpah.
Otrok lahko za škrlatinko zboli večkrat, če se do začetka terapije z antibiotiki ni tvorilo dovolj protiteles, ki ščitijo pred ponovno okužbo.
 


Zapleti

Pri nezdravljenih ali pri zdravljenih s premalo antibiotiki se lahko tri do štiri tedne po škrlatinki pojavi cela vrsta zapletov z dosmrtnimi škodljivimi posledicami od vnetja srčne mišice, oslabelost srca in krvnega obtoka, revmatičnih sklepnih težav, ki lahko povzročajo
Bolečine in otrdelost sklepov.
 

Mora otrok k zdravniku?

Pri sumu na škrlatinko vedno obiščite zdravnika.
 

Tako pomaga zdravnik:

• Zdravnik predpiše za 10 dni penicilin v visokih dozah. Če otrok ne prenaša penicilina, izbere drug antibiotik
• Dodatno lahko predpiše zdravila za zniževanje telesne temperature.
 

Tako vi pomagate otroku:

• Poskrbite, da otrok jemlje antibiotike natančno po navodilih zdravnika, tudi ko se vam zdi da je spet zdrav
• En do dva dni po začetku jemanja penicilina, otrok že ni več kužen, vendar še ni zdrav. Otrok naj bo doma vsaj en teden , mirovanje v postelji pa ni nujno.
• Vročino poskušajte znižati z obkladki, ali dajte otroku sredstva proti vročini, ki vam jih je predpisal zdravnik.
• Če ima otrok težave s požiranjem, se morate v prvih dneh bolečin izogibati trdne hrane. Če lahko, naj otrok pije rahlo sladkane pijače in mesne juhe.
• Če otrok po krajšem času ponovno zboli za škrlatinko, pomislite na to, da tudi zdravi lahko prenašajo povzročitelja. Vsem osebam, s katerimi je imel vaš otrok stik, naj naredi zdravnik bris žrela, da izsledi možni vir okužbe. Če najde v brisu žrela streptokoke, prizadetemu za več dni predpiše penicilin.

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Komentarji
Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Poročne obleke – izbira barve

13 junija, 2012 0