Friday, April 26, 2024

T.i. junk food, so že pred tem povezovali kot možnega povzročitelja depresije, dodaja revija PLoS ONE.


Z zadnjo raziskavo so potrdili, da je pogosto uživanje olivnega olja, ki je bogato z zdravimi omega-9 maščobnimi kislinami, povezano z manjšo verjetnostjo razvoja depresije.

V raziskavi na univerzah Navarra in Las Palmas de Gran Canaria so šest let spremljali življenjske in prehrambene navade več kot 12.000 prostovoljcev.

Znanstveniki poudarjajo, da povprečen Evropejec preko trans-maščobnih kislin dnevno zaužije samo 0,4% kalorij, povprečen prebivalec ZDA pa 2,5% kalorij.

Po njihovih besedah se lahko pričakuje, da je efekt prehrane na depresijo v ZDA še toliko bolj poudarjen.

Splošna ocena za svet velja, da za depresijo trpi okoli 150 milijonov prebivalcev.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Vitamin D do petega leta?

13 junija, 2012 0