Monday, July 22, 2024

Kaj je slabost? Kaj je bruhanje?
Slabost (navzea) je občutek siljenja na bruhanje. Bruhanje je refleksno vračanje želodčne vsebine skozi usta navzven. Slabost in bruhanje sta lahko posledica:


  • zaužite pokvarjene hrane, kemikalij ali toksičnih snovi
  • zaužitih zdravil (npr. kemoterapevtiki, opiatni analgetiki)
  • vožnje z avtom, vlakom ali letalom
  • nosečnosti (predvsem prvi trije meseci)
  • vnetja prebavnih organov
  • psihičnih težav (npr. bulimija)

Zakaj je dolgotrajno bruhanje nevarno?
Dolgotrajno bruhanje je zelo nevarno, saj zaradi prekomernega izločanja tekočine in elektrolitov lahko nastopi dehidracija in pomanjkanje elektrolitov. Posledično se zmanjša količina vode v krvi. Krvni tlak se zniža, pojavi se omotica. V primeru, da ne ukrepamo, se lahko stanje še poslabša: krvni tlak se še bolj zniža, nastopi lahko šok in hude okvare vitalnih organov (ledvica, jetra, možgani). Zato moramo poskrbeti, da oseba, ki bruha, popije veliko tekočine z elektroliti.

Kako si lahko sami pomagamo pri nadomeščanju elektrolitov?
V lekarni lahko kupite rehidracijsko mešanico sladkorjev in soli (Nelit®, Vitanova Izomaratonik®), katero potem doma raztopite v predpisani količini vode in pripravljeno raztopino pijete po požirkih. Odrasla oseba (70 kg), ki bruha, naj na dan popije od 1 do 2 litra omenjene raztopine.

Kaj lahko naredimo, če smo se zastrupili s hrano, kemikalijami, toksini?
V primeru, da je bruhanje posledica zastrupitve s hrano, kemikalijami ali toksini, priporočamo, da zaužijete aktivno oglje (Carbo medicinalis®). Aktivno oglje ima izredno veliko površino, na katero veže kemikalije in toksine, in se iz prebavil ne absorbira. Tako se vse skupaj izloči z blatom.

Dolgotrajno bruhanje lahko vodi v metabolno alkalozo – kaj je to?
Zaradi dolgotrajnega bruhanja zraven vode in elektrolitov iz telesa izgubljamo preveč kislin. Posledično se poruši pH krvi – kri postane alkalna in govorimo o metabolni alkalozi. Simptomi metabolne alkaloze so mišični krči, razdražljivost, včasih pa simptomov sploh ni. Pri hudi metabolični alkalozi nastanejo boleči mišični krči. Tudi v tem primeru pomaga nadomeščanje vode in elektrolitov z prej omenjeno vodno raztopino rehidracijske mešanice sladkorjev in soli.

Kdaj k zdravniku?
Pri hujših primerih dehidracije in metabolne alkaloze je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Vir: Mariborske lekarne

Kategorija:   Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Homeopatija

13 junija, 2012 0