Wednesday, February 28, 2024
19 septembra, 2019

SLADKARIJE IN PREGOVARJANJE: SO ZA VSE KRIVE BABICE?

By 0 1119 Views

Babice so tiste, ki svojim vnučkom dajejo potuho in tiste, ki jih zalagajo s sladkarijami. Imamo prav? Prenekatere mamice se soočajo z različnimi režimi doma in pri starih starših. Pri slednjih je vse dovoljeno, medtem ko same poskušajo doma vzpostaviti red. Babice in dedki radi razvajajo, a kje je meja?


Otrokove počitnice pri babici so nepozabne, pa četudi gre samo za eno noč. Bonbončki pred kosilom, jabolčni zavitki, sladoled in toliko kosov peciva, kolikor si jih pač zaželiš. Prav je, da so doživetja z babico in dedkom nekaj posebnega, a so njihova druženja pogosto povezana s kršenjem tistega, kar starši skušajo vzpostaviti doma.

Se velikokrat kregate z otrokom, ko pride od babice? Najbrž niste edini.

Seveda niso vse družine enake in tudi ljudje se med seboj razlikujejo. Ponekod so babice previdnejše, ponekod drznejše. Tudi nekatere mame ne delajo prevelikih zdrah zaradi privilegijev, ki jih ima otrok pri babici. So pa tudi takšne, ki jih to početje zelo zmoti. Slednjim ne moremo očitati prav ničesar, saj si zelo prizadevajo za načrtovanje vzgoje otroka ter vzpostavljanje pravil in rutin, ki jih stari starši lahko porušijo.

Če otroka želite naučiti zdravega načina življenja in prehranjevanja, se seveda jezite, če ta pravila pri babici več ne veljajo. Če se življenjski in vzgojni stili ne ujemajo, pa lahko hitro pride do konfliktov. Kaj torej storiti –  pustiti veselje ali spregovoriti?

Vsak starš ve, kaj je najbolje za njegovega otroka. Tako se tudi odloči kako ga bo vzgajal in kakšne navade mu želi privzgojiti. Če vas sladke pregrehe res motijo ter vedenje, ki ni v skladu z vašimi prepričanji, ruši vašo avtoriteto, je čas, da spregovorite. Po drugi strani pa je res, da otrokovih navad občasni bonbončki od babice, ki mu jih pokloni v znak ljubezni, ne bodo povsem porušili.

V nekaterih primerih pa morate spregovoriti

Če je otrok alergičen na določeno živilo, je potrebno to sporočiti starim staršem in jim zapovedati, da se diete strogo držijo. Pri tem pazite, da ne bodo prekršili dorečenega, češ, da malo živila otroku ne bo škodilo. Če otrok vsakič, ko pride od babice, potarna, da ga boli trebuh, ji to povejte. Mogoče je spil preveč sadnega soka ali pojedel preveč sladkarij. Pri tem bodite uvidevni in poudarite, da je na prvem mestu otrokovo zdravje in dobro počutje.

Prav tako morate spregovoriti, če je otrok večkrat pri starih starših oziroma če velikokrat popazijo nanj. V tem primeru morate zagotoviti otroku stalna pravila in odgovornosti. Če bo otrok pol dneva deloval po pravilih babice in dedka, vas drugo polovico dneva zagotovo ne bo poslušal in ubogal, oziroma, sprejel bo tista pravila, ki mu bodo najbolj všeč. Zato se morate iskreno pogovoriti o željah in pričakovanjih obojih.

 

Kategorija:   Starševstvo