Tuesday, September 26, 2023
27 septembra, 2019

Sladkor in nosečnost?

By 0 1103 Views
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Sladkor med nosečnostjo je lahko precejšnja skušnjava, ki pa lahko v prevelikih količinah tudi škodi razvoju otroka. Previdnost ni odveč, uravnotežena in zdrava prehrana pa nasvet, ki se ga je še predvsem priporočljivo držati med nosečnostjo. 


Sladkor sodi na vrh prehranske piramide, kar simbolizira, da bi ga naj uživali v čim manjših količinah. Sladkor je namreč živilo, ki je polno kalorij in malo hranilnih snovi. Ogromno sladkorja se nahaja v različnih izdelkih, kot so čokolada, keksi, sladoled, ki pa poleg tega vsebujejo tudi veliko maščob. Tako na primer 100 g čokolade vsebuje v povprečju med 30 in 40 g maščob ter med 35 in 45 g sladkorja. Kokosovi piškoti vsebujejo okrog 35 g maščob ter med 35 in 40 g sladkorja v 100 g izdelka. Previdnost je predvsem priporočljiva tudi pri sadnih jogurtih in mlečnih napitkih, ki običajno vsebujejo tudi 10 g sladkorja ali več. Slednje sicer ne pomeni, da si ne smete privoščiti nič sladkega, temveč je zgolj priporočilo, da v prehrani ravnate po pravilu zmernosti.

Pazljivost glede uživanja sladkorja je priporočljiva predvsem zaradi izogiba možnosti sladkorne bolezni in drugih dodatnih zapletov. Nosečnice, ki jedo veliko sladkega pa bi naj pogosteje imele tudi probleme z glivičnimi vnetji nožnice.

Zakaj je pazljivost glede sladkorja predvsem pomembna med nosečnostjo?

Do 13 tedna nosečnosti je plod v procesu razvoja. kjer previsoka raven sladkorja lahko povzroči tveganje za nepravilni razvoj organov. Vzdrževanje primerne količine sladkorja je pomembna predvsem zaradi tega, ker velik del glukoze prehaja skozi placento do otroka.Trebušna slinavka po prvih trinajstih tednih proizvaja več inzulina, kar posledično povzroča rast maščobnega tkiva, kar pozneje vpliva na velikost otroka pri porodu.

 

 

Komentarji
Kategorija:   Zdravje