Monday, June 17, 2024

Prehrana

Prehrana in prehranjevalne navade v nosečnosti v bistvu ostanejo enake kot pred samo nosečnostjo, edina razlika je v količini. Nosečim sladkornim bolnicam se priporoča tri glavne obroke in tri vmesne prigrizke na dan.


Obstajajo  priporočljive smernice: omejite vnos prehrane bogate z ogljikovimi hidrati, zaužijte več zelenjave, kuhanega sadja, polnozrnatega žita, nemastne mlečne izdelke in pusto meso. Zadnji glavni dnevni obrok zaužijte tik pred spanjem.

Na kaj naj bom pozorna?

Ni pomembno ali imate hiperglikemijo ali hipoglikemijo, redno preverjajte vsebnost sladkorja v krvi. Zdravniki nosečnicam s sladkorno boleznijo priporočajo merjenje krvnega sladkorja tudi ponoči. Odločitev sprejmite skupaj s svojim ginekologom. Verjamemo, da boste naredile vse, da bo z razvojem ploda vse v najlepšem redu.

Kaj še lahko storim?

Obstaja še nekaj možnosti, ki vas lahko pomirijo. Priporočamo vsakodnevno telesno aktivnost. Poleg vadbenega načrta pa se izognite dejavnostim in aktivnostim, ki lahko povzročajo nepotrebne poškodbe:

·         Telesna aktivnost v katero je vključena nevarnost padcev ali udarcev v trebuh

·         Dejavnosti, ki pritiskajo na trebuh

·         Potapljanje

·         Hitra intenzivna vadba

·         Vadba, ki vključuje sunkovite gibe

Sladkorna bolezen in razvoj ploda

Vsebnost glukoze v nosečnosti je potrebno skrbno nadzorovati. Visoka vsebnost sladkorja v krvi v prvem tromesečju nosečnosti povečuje tveganje malforamcij pri plodu. V kasnejšem obdobju nosečnosti pa visoka vsebnost sladkorja povzroča stanje imenovano makrosomija oz. velik plod, ter zaplete z njegovimi presnovnimi procesi. Z rednim preverjanjem lahko stopnjo tveganja nadzorujete.

Ogromno žensk s sladkorno boleznijo preživi povsem normalno, zdravo nosečnosti, ki se zaključi z rojstvom zdravih otrok. Trik je enostaven, redno preverjajte vsebnost sladkorja v krvi. 

Naslednji prispevek

Kaj se dogaja v drugem tromesečju nosečnosti?

5 decembra, 2014 0