Friday, December 1, 2023
9 maja, 2013

Slovenija 14 najboljša država za matere na svetu

By 0 1115 Views

Finska, Švedska, Norveška, Islandija, Nizozemska, Danska, Španija, Belgija, Nemčija in Avstralija so države, ki so se uvrstile v prvo deseterico materam in dojenčkom najbolj prijaznim državam. Sledijo Avstrija, Švica, Portugalska in Slovenija. Velika Britanija se je znašla na 23. mestu, ZDA 30. mestu, naša južna soseda Hrvaška na 34. mestu.


Materin index spremlja kako 176 držav uspeva ali ne, reševati življenja mater in njihovih dojenčkov.

Dobrobit matere ocenjujejo s pomočjo pokazateljev kot so njihovo zdravje, smrtnost, izobrazbo, porod in politični status države.

Slovenija je na listi zavzela visoko 14 mesto, Italija 17, Hrvaška 34, Srbija 36, Makedonija 40, Črna gora 42, BiH 47, Madžarska 52 in Albanija 81 mesto.

Nobeno presenečenje ni, da so se na vrhu seznama pojavile skandinavske države, zadnjih deset mest pa zasedajo države subsaharske Afrike.

Na dnu razpredelnice so torej DR Kongo, Somalija, Siera Leone, Mali, Niger, Srednjeafriška Republika, Gambija, Nigerija, Čad in Slonokoščena obala.

Poročilo omenja, da vsako leto za posledicami vzrokov, ki bi jih lahko preprečili, umre 3 milijone otrok. Več kot tretjina jih umre prvi dan zunaj materničnega življenja.

Save the Children omenja, da bi s primerno zdravstveno oskrbo, lahko preprečili tri četrtine smrti.

Mednarodni Materinski dan večina svetovnih držav obeleži drugi teden v maju.

Kategorija:   Novice, Novice