Saturday, June 15, 2024

Plače so se v zadnjih letih namreč usklajevale le za določen delež inflacije oziroma zadnji dve leti praviloma samo z uskladitvenim zneskom. Nezadovoljstvo med delavci, ki so ob vstopu v EU pričakovali tudi evropske plače, je zato precejšnje in zdaj bodo nekateri sindikati terjali spremembe.


Plače višje povsod v EU-ju, razen v Sloveniji
Plače so se med letoma 2003 in 2006 zvišale povsod v EU-ju, na Madžarskem za rekordnih 10 odstotkov, na Slovaškem za 8, ponekod sicer komajda za odstotek, razen v Sloveniji, ugotavljajo na svobodnih sindikatih.

Gospodarska konjuktura v Sloveniji je visoka, cene ne odstopajo veliko od evropskega povprečja, gospodarska rast je ugodna, plače pa gredo svojo pot, še razočarano dodajajo v svobodnih sindikatih.

Na gospodarski zbornici priznavajo, da stanje, da plače zaostajajo za rastjo produktivnosti, delodajalcem ustreza, nekateri sindikati pa že napovedujejo pogajanja za spremembo plačnega sistema. Konfederacija Pergam bo poleg uskladitve s celotno rastjo inflacije zahtevala, da se na plačah pozna tudi rast produktivnosti.

Vir: RTVSLO 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Depresija nevarna za raka na dojki

13 junija, 2012 0