Thursday, May 30, 2024

Glede na to, da se število ozdravljenih rakavih bolnic povečuje je ACOG zavzelo stališče, da se morajo ginekologi o spremljevalnih težavah bolje seznaniti, je za Reuters Health dejala dr. Mindy Goldman.


Dr. Goldmanova na Univerzi Kalifornija v San Franciscu, ki je pomagala pri izdelavi smernic, vodi program za nego žensk obolelih za rakom na dojki. Zdravljenje raka na dojki strahovito napreduje, kar prinaša določene težave pri kontroli žensk s tamoksifensko terapijo ali kako mlajšim pacientkam svetovati, da ohranijo svoje jajčne celice ali embrie.

»Vse to doživljam kot začetek razvoja novega področja znotraj ginekologije in iskreno upam, da bo moje delo postalo sestavni del edukacije ginekologov in porodničarjev.«

Predstavljamo nekaj točk iz smernic objavljenih v marčevski številki revije Obstetrics and Gynecology:

Vse več oboleli za rakom na dojki ozdravi. Ozdravele so izpostavljene večjemu tveganju za nastanek osteoporoze, zato jih je potrebno nadzirati z denzitometrijo. Kljub temu ima večina žensk ob morebitnemu zlomu kosti normalno kostno maso ali osteopenijo, zato morajo zdravniki oceniti tveganje zloma, kot je npr. uporaba inhibitorjev aromataze v postmenopavzi ali jemanje kortikosteroidov. Še leta 2009 je NCCN Task Force (Nacionalna delovna skupina za vsesplošno spremljanje raka) izdala priporočilo, da je potrebno pri pacientkah s »T-scoreom« v dexa-denzitometriji med -1,5 in -2,0, pomisliti na verjetnost farmakološke terapije.  

Hormonska terapija vazomotornih simptomov je pri pacientkah z rakom na dojki kontradiktorna. Nehormonska terapija ni tako učinkovita, vendar kljub vsemu lajša tegobe. Vključuje inhibitorje ponovne zaloge seratonina (SSRI), inhibitorje ponovne zaloge noradrenalina (SNRI) in analoge gama-aminomaslene kisline. Obstaja namreč bojazen, da SSRI vpliva na delovanje tamoksifena.

Pri postmenopavzalnih ženskah, ki jemljejo tamoksifen in ki nimajo menstrualnih krvavitev, ne obstajajo zahteve za rutinsko biopsijo endometrija in ultrazvočnega pregleda maternice.

Priporočljiva kontracepcija za ženske, ki so prebolele raka na dojki vključuje metode pregrade, bakreni intrauterini vložek in sterilizacijo.

Nehormonsko zdravljene je prva izbira za suho maternico in atrofijo maternice, ki sta stranska učinka tamoksifena in inhibitorja aromataze.

V kolikor se rak dojke odkrije pred načrtovanjem otroka, je pacientki potrebno nuditi posvetovanje s specialistom humane reprodukcije in preučiti možnost zamrznitve jajčec. V današnjem času velja pravilo, da nosečnost ne povečuje verjetnost recidiva raka na dojki.

Dr. Goldmanova je dodala, da jo je v raziskavo prisilila smrt najboljše prijateljice, ki je umrla za posledicami raka na dojki.