Saturday, April 13, 2024

Statistični podatki kažejo, da kar 41 % nosečnic začne po 6. mesecu nosečnosti smrčati. Slednje lahko postane tudi zelo intenzivno in moteče za partnerja. Razkrivamo vzrok zakaj lahko začnete smrčati ravno med nosečnostjo. 


Med spanjem vdihavamo in izdihavamo skozi nos. Med vdihom se zrak segreje, navlaži in prefiltriran prehaja vzdolž bronhijev v pljuča, kjer se izmenjujejo plini. Slednje pomeni, da se kisik absorbira skozi alveole v kri, ogljikov dioksid pa iz krvi sprosti v zrak. Normalno dihanje skozi nos je med nosečnostjo lahko omejeno, kar je razlog, da marsikatera nosečnica diha skozi nos in usta, da dobi dovolj zraka. Da vam primanjkuje zraka pri dihanju skozi nos je razlog v tem, da se z večanjem otrokove teže zgornje dihalne poti zmanjšujejo, pljuča pa so omejena. K temu lahko dodatno še pripomore rahlo otekanje nosne sluznice kar povzročijo nosečniški hormoni. Smrčanje se lahko pojavi v času nosečnosti in se vrne tudi po porodu.

Rezultat iskanja slik za nosečnica in spanje

Naslednji vzrok smrčanju med nosečnostjo pripisujejo previsoki telesni teži, pomirjevalam ali kajenju. In čeprav je lahko smrčanje zelo nadležno in moteče, predvsem za partnerja, pa nikakor ni škodljivo. Da olajšate simptome utrujenosti ali izčrpanosti primerno nastavite temperaturo v spalnici. Pomembno je tudi, da je zrak dovolj navlažen, kajti suh zrak dodatno izsušuje vašo sluznico. Kot dobro rešitev smrčanja priporočajo tudi visoko vzglavje.

Z zdravnikom se posvetujte glede uporabe pršil za nos ali nosnih mazil. Nujno ukrepanje in obisk zdravniške pomoči pa je potreben v primeru, da vaše dihanje med spanjem postane neredno in se začnejo pojavljati premori dihanja, ki so daljši od 10 sekund in se pojavijo od 5 do 10 krat na uro. Slednje pomanjkanje kisika je lahko predvsem nevernost za otroka, ki je v tem primeru deležen zmanjšane oskrbe s kisikom.

Kategorija:   Nosečnost
Naslednji prispevek

Test nosečnosti je pozitiven. Kaj sledi?

20 avgusta, 2019 0