Tuesday, May 21, 2024


Lubrikanti so odličen, nemoteč pripomoček za vse ženske, ki imajo težave z vlaženjem vagine in posledično težave z doseganjem orgazma. Za težave z vlaženjem vagine so najpogosteje odgovorne hormonske spremembe, ki nastanejo kot posledica poroda, dojenja in vstopa v menopavzo. Težave nastanejo tudi ob uživanju nekaterih zdravil in kontracepcijskih tablet. Spolni odnosi so v najboljšem primeru nelagodni, pogosto pa tudi izjemno boleči. Zaradi trenja med samim spolnim odnosom pa obstaja verjetnost poškodbe vaginalnega tkiva in posledično neprijetnih vnetij in infekcij. Zaradi trenja obstaja tudi večja verjetnost pretrganja kondoma in nezaželene nosečnosti. Prav v omenjenem primeru so lubrikanti ‘zdravilo’, ki ga priporočajo tudi ginekologi.

Kot vsi kemijski pripravki pa tudi lubrikanti nosijo svoje skrivnosti. Ali lahko snovi v številnih lubrikantih povzročijo nenadejane zdravstvene težave?

Paraben, mineralna olja in glicerin

Omenili smo že, da je tržišče dobro nasičeno z raznovrstno izbiro lubrikantov. Bodite previdne in ne kupite prvega, ki vam pade pod roko. Verjetno si tudi pri nakupu dnevne kozmetike vzamete nekoliko več časa. Pri izbiri lubrikanta morate biti še posebej pazljive, saj v primerjavi z obrazom, vaginalna sluznica omogoča veliko hitrejšo penetracijo kemikalij v krvni obtok. Sestavine lubrikantov so v glavnem gliceroli, glikoli, mineralna olja (tekoči parafin), paraben in natrijev benzoat. Paraben imitira vlogo ženskega spolnega hormona estrogena, ki je povezan z nastankom raka na dojki. Izpostavljanje omenjenim kemikalijam v puberteti ali nosečnosti, kasneje pri mlajših moških povzročajo nepravilen razvoj spolnih organov kot so nespuščeni testisi, rak testisov, abnormalna sperma in bolezni prostate.

Glicerol se pretvori v glukozo, ki lahko povzroči ekspanzijo kandide, istočasno pa draži in izsuši vaginalno sluznico. Glikoli, ki povečajo občutljivost (to naredijo na račun trganja celičnih teles) in na ta način kot ostale kemikalije penetrirajo v krvni obtok. Natrijev benzoat, v živilski industriji znan kot konzervans proti plesni E211, draži sluznico in deaktivira dele DNK. Povezujejo ga z jetrnimi težavami in Parkinsonovo boleznijo. V kombinaciji s citronsko kislino lahko postane kancerogena substanca. Tekoči parafin prekrije sluznico in onemogoča njeno normalno dihanje.

Lubrikanti so naravni, eko, organski, veganski,…

Lubrikanti so tako različni, da vas lahko popis sestavin v prejšnjem odstavku nekoliko spominja na kemijsko orožje. Mogoče želite nekaj bolj naravnega. Na srečo, so takšni lubrikanti na voljo v trgovinah, lekarnah in na internetu. Njihove sestavine spominjajo na kuhinjski recept za eksotično kosilo: sibirski ginseng, konopljino olje, stevia… Ne samo, da nimajo škodljivih učinkov, ki vam lahko povzročijo nove težave, temveč rešujejo že obstoječe težave. Eden izmed proizvajalcev trdi, da njihov izdelek ne samo vlaži vagino, celi sluznico in ščiti občutljivo tkivo, ampak preprečuje replikacijo bakterij in glivic.

Poleg tega so naravni lubrikanti primerni za vlaženje kože na obrazu in telesu.

Za nekaj naravnega in divjega, za stimulacijo in sladek okus, izberite lubrikante, ki vsebujejo ginseng in stevio. Lubrikanti so primerni tudi za 24-urni seks, v tem primeru izberite lubrikant na oljni bazi. Njegova formula je prilagojena maksimalnemu vlaženju in ima satensko strukturo. Lahko ga uporabite tudi kot masažno olje. Najboljši lubrikanti imajo blagodejni vpliv na koži in ne puščajo sledi, zato izpiranje in brisanje nista potrebna. Zaradi izrazite hranljivosti jih lahko uporabite za nego ustnic in kože.

Preberite še:

Kaj se resnično nahaja v naši kozmetiki?
Zgodovina vibratorja
Bizarni seksualni zakoni
Strije v nosečnosti
Spolnost v nosečnosti

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Pet najpogostejših mitov o ženskem telesu

13 junija, 2012 0