Saturday, April 13, 2024


So ‘sintetični’ športni napitki namenjeni športnikom res boljša izbira od vode? Proizvajalci teh pijač nas v pozitivne učinke njihovih čudežnih napitkov vsakodnevno prepričujejo, kar pa je samo po sebi logično. Na temelju dejstev pa se o njihovi usodi odločite sami. Coca-Cola, PepsiCo in drugi proizvajalci brezalkoholnih pijač imajo v svojem izboru tudi pijače z etiketo ‘športno’ (Coca-Cola – Powerade, PepsiCo – Gatorade). V zadnjih nekaj letih sta omenjeni podjetji za promocijo teh izdelkov namenili sedem milijard dolarjev.

V primeru, da niste poklicni ali zagrizen amaterski športnik, je izbira vode še vedno najboljša opcija za rehidracijo telesa. Zanimivo je predvsem to, da športni napitki ciljajo na splošno populacijo. Za vas je pomemben predvsem podatek, da omenjeni napitki vsebujejo okoli 150 kalorij in 40g sladkorja, ki ne prinašajo nikakršne zdravstvene prednosti. Vsekakor pa v organizem prinesejo nepotrebno količino sladkorja, natrija, umetnih arom in konzervansov.

Z drugimi besedami, najslabše se je odžejati s pijačo, ki vsebuje sladkor.

Športnih napitkov nikar ne ponujajte otrokom

Pri otrocih je vse skupaj še nekoliko bolj resno. Po podatkih ameriške Pediatrične akademije se je tem napitkom pri otrocih bolje izogniti. Kljub opozorilom pa so ti napitki med otroci vedno bolj priljubljeni in na ta način pripomorejo k širjenju epidemije debelosti, ter zaradi kislosti in citronske kisline uničujejo zobno sklenino.

Otroci pogosto ne razlikujejo med športnimi in energetskimi pijačami. Energetske pijače so še vedno tema kontroverznih razprav, saj vsebujejo visok odstotek kofeina, taurina, aminokislin in rastlinskih ekstraktov, ki v določenih kombinacijah vplivajo na vprašljive prednosti; lahko so celo zdravju nevarne. Za otroke bi morale biti energijske pijače prepovedane!

Pri resnih profesionalnih ali zagrizenih amaterskih športnikih pa je zadeva nekoliko drugačna. Športni napitki v glavnem vsebujejo vodo, ogljikohidrate v obliki saharoze ali visoko-fruktoznega koruznega sirupa, ter elektrolite kot so natrij, kalij in magnezij. Športniki, ki se s težjimi telesnimi obremenitvami ukvarjajo vsaj uro na dan, še posebej v poletnih dneh, lahko s pitjem športnih napitkov nekoliko izboljšajo svojo vzdržljivost. Ogljikohidrati preprečujejo utrujenost, saj vzdignejo vsebnost sladkorja v krvi in dopolnijo vsebnost glikogena v mišicah. Elektroliti skozi tkivo prenašajo živčne impulze in so pomembni za pravilno porazdelitev tekočin v telesu, ter pomembni za normalno delovanje mišic. V povprečju dovolj elektrolitov zaužijemo že z vsakodnevno prehrano, veliko pa jih izgubimo z znojenjem.

Imamo alternativo?

Še vedno velja, da je navadna voda najboljša pijača za pogasitev žeje. Če vodi želite dodati nekaj arome izberite eno izmed naravnih alternativ, ki so zagotovo bolj zdrave in predvsem bolj okusne.

Rastlinski ledeni čaj: Potrebno se je samo izogniti zeliščem in kofeinu, ki imajo diuretski učinek. Med boljšimi izbirami je vsekakor meta, ki je zaradi značilnega okusa ni potrebno dodatno sladkati.

Lahko mleko: Mleko z največ 1,5% aktivnih maščob nudi idealno kombinacijo proteinov in ogljikohidratov, ki jih po fizičnem naporu potrebujejo mišice.

Kokosova voda:
Kokosov sok vsebuje veliko kalija, antioksidante in minerale, obenem pa je osvežilna pijača, ki ne vsebuje maščob. V primerjavi s športnimi napitki vsebuje pol manj kalorij.

Sadje: Mimo sadja pač ne moremo. Sadje je idealno živilo za regeneracijo mišic po naporni telesni vadbi. Jabolko ali dve, pomaranče, pest suhega sadja bodo z lahkoto nadomestili glikogen. Lubenica, melona, breskve in slive so idealni za hidratacijo saj vsebujejo veliko vode, obenem pa so polni naravnega sladkorja, ki daje energijo. Banane so bogate z ogljikohidrati in ključnim elektrolitom – kalijem.

Preberite še:

Skrivnost večne mladosti v z vodo bogati zelenjavi
Živila, ki pospešijo presnovo
Hrana, ki vsebuje zdrave bakterije

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Diabetes lahko povzroči raka na debelem črevesu

13 junija, 2012 0