Sunday, December 3, 2023
13 junija, 2012

So toksini res poškodovali milijone evropskih otrok?

By 0 732 Views

Kažejo se kot motnje v delovanju možganov: avtizem, motnje pozornosti, mentalna prizadetost in cerebralna paraliza. Vse se pojavljajo vse pogosteje – po zadnjih podatkih celo pri vsakem šestem otroku, vzrok za njihov nastanek pa ni znan.


Čeprav je bilo nekaj kemičnih snovi, ki prizadenejo možgane odraslih, že prepovedanih, jih še vedno v vsakdanji rabi ostaja najmanj 200, za katere znanstveniki vedo, da poškodujejo možgane, in več kot tisoč, ki so dokazano toksične za možgane poskusnih živali. Za nobeno od njih ne velja prepoved uporabe v izdelkih za otroke. Najdemo jih v predmetih za vsakdanjo rabo, hrani, pesticidih in celo – atmosferi.

V članku, objavljenem v zadnji številki medicinske revije Lancet, dvojica uglednih znanstvenikov poziva k strožjem svetovnem nadzoru nad njimi, piše današnji Daily Mail. Dr. Philippe Grandjean, eden od vodij študije, ki je dokazala korelacijo med motnjami pri otrocih in toksini iz okolja, je povedal, da so možgani izjemno dragocen in ranljiv organ, pri katerem že majhne poškodbe lahko močno okvarijo funkcijo. Samo v EU denimo vsako leto registrirajo najmanj sto tisoč kemikalij za uporabo v komercialne namene in samo polovica jih je podvržena natančnim testom na toksičnost.

Na lestvici največjih zastrupljevalcev, katerih delovanje je dobro raziskano, so svinec, živo srebro, arzenik, poliklorid bifenil in toluen. Znanstveniki priznavajo, da bi industrijsko onesnaževanje težko zmanjšati, saj traja leta, preden se pojavijo prvi znaki izboljšanja.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Prepoved kajenja v javnih prostorih tudi pri nas?

13 junija, 2012 0