Monday, June 17, 2024

Socialni mediji prinašajo številne uporabne stvari: vzdržujemo lahko stike z oddaljenimi prijatelji in družinskimi člani, delimo in shranjujemo lahko fotografije in posnetke, obenem pa nas seznanja z vsemi smernicami in dogajanji okoli nas. Kljub temu pa postajajo orodje za širjenje čenč, laži, naša mnenja, težave in pogledi pa so odkrito na voljo popolnim neznancem. Številni potencialni ali aktualni delodajalci, si lahko na podlagi zapisov in objav, ustvarijo dokaj natančno sliko o našem psihofizičnem profilu.


In kako vpliva na razmerje? Odkrito povedano, ne preveč dobro. Morda prevladuje mnenje, da v kolikor nimaš ustvarjenega profila, sploh ne obstajaš, pa vendar je obsedenost s spletnim alter egom, za številne pare zelo neprijetna, celo škodljiva izkušnja.

Pretiravanje

Medtem ko se vam zdi izjemno pomembno, da morajo za vse vaše anekdote povezane z vašim življenjem in razmerjem takoj izvedeti vsi ‘prijatelji ali prijateljice’, je lahko razgrinjanje osebnih zgodb za partnerja ali partnerko zelo moteče. Pretiravanje z objavami iz družinskega ali partnerskega življenja ni samo otročje in nespoštljivo, je celo zelo nesramno. Skoraj vsi imamo na seznamu tudi dobre prijatelje, ter širše in ožje družinske člane. Izpoved ljubezni skozi oči povprečnega uporabnika socialnih medijev je neumnost, še posebej v primeru omenjenih prijateljev in družine, ki vas bolje poznajo. Verjeli ali ne, veliko ljudi ceni zasebnost in diskretnost.

Mreženje

Imate že 400 prijateljev in prijateljic? So to res vaši prijatelji in ali jih sploh poznate? Dosledno preverjate sporočila na Instagramu, Facebooku, Twitterju…? Kaj je še lahko hujšega kot pogovor s partnerjem, ki med našim monologom preverja sporočila ali nalaga najnovejše posodobitve? Odgovor je krut. Partnerju ste manj zanimivi kot virtualni vzporedni svet. Nič kaj ljubeče, a ne?

So res vsi prijatelji?

Seznam prijateljev je lahko eden izmed največjih stresnih dejavnikov tako v dolgoletni kot novi zvezi. Predstavljajte si počutje partnerja ko se, recimo okoli dvesto moških prijateljev, ob vsaki vaši nekoliko bolj zapeljivi objavljeni sliki naslanja, slini in gruli nekako v stilu: »Kaj bi ti delu?« Ne gre samo za prijatelje, v socialnih omrežjih obstajajo tudi ljudje s skritimi motivi.

Ljubosumje

Redno komuniciranje z osebo nasprotnega spola zagotovo lahko izzove določeno mero ljubosumja. Malo ga je v razmerju potrebnega, vendar je ljubosumje glavni ubijalec partnerskih medsebojnih odnosov. Ignorirate partnerja medtem ko veselo komunicirate s spletnim prijateljem? Počasi a zanesljivo se prikradejo dvom, paranoja, ljubosumje, nadzor, prepir… Obremenilni dokazi, dvomljiva sporočila, mogoče kakšna slika na zidu…

Zmenek

Povabilo na zmenek je s pomočjo novih komunikacijskih orodij zelo enostavno. Pogledaš profil osebe, v njenem albumu preveriš njen videz, ignoriraš njen status, ter jo povabiš na zmenek. Mogoče se začne zgolj s komunikacijo na spletu, vendar lahko hitro preraste v kaj več. Pod kožo smo vsi krvavi.

Bivši/a

Bivši vedno obstajajo, s tem dejstvom se mora spoprijeti skoraj vsak. Številni tudi po propadlih zvezah ostanejo prijatelji, pogosta ‘spletna’ komunikacija z bivšim ali bivšo, pa je povabilo v katastrofo. Ena noč na Facebooku lahko privede do Skypa, nato kave… in še preden se zaveš, si ponovno povezan z osebo, ki si jo zapustil nekje v preteklosti. Bivši ali bivša sta bivša z razlogom. Preteklost naj ostane preteklost, potrudite se in se raje premaknite v prihodnost.

Ne glede ali ste čustveno vpleteni v dogajanja na socialnih omrežij, je količina preživetega časa povezana s kakovostjo medsebojnega odnosa. V pravih rokah je vsako orodje zelo koristno. Poskrbite, da bo tako tudi z uporabo socialnih omrežij.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Raziskava hvali mleko

21 aprila, 2015 0