Saturday, June 15, 2024

Otroški možgani se na tujo bolečino odzovejo kot na svojo, zato se meni, da so otroci in nekateri odrasli naravno naklonjeni empatiji.


»Raziskava je odkrila, da imajo ljudje naravno sposobnost sočustvovati s tujo bolečino,« je izjavila Jean Decety, ki je vodila raziskavo.

V namen raziskave so znanstveniki izbranim 17-tim otrokom starim od 7 do 12 let, prikazovali animacije trpečih ljudi. Ob gledanju fotografij so znanstveniki preučevali aktivnost njihovih možganov. Pokazalo se je, da otroci tujo bolečino doživljajo kot svojo lastno. Aktiviral se jim je isti del možganov, ki se aktivira pri odraslih, kadar sočustvujejo oziroma kažejo empatijo, vendar velja samo za primere nesrečnega slučaja.

Če je bila bolečina povzročena namerno, se je aktiviral del možganov, ki je drugače zadolžen za družbeno funkcioniranje in moralno obnašanje. To so tista področja možganov, ki registrirajo grožnje iz okolice.

Ko otroci opazujejo nepravično obnašanje poskušajo odkriti razlog, oziroma vzrok takega obnašanja.

Znanstveniki upajo, da jim bodo odkritja raziskave v pomoč, pri boljšem razumevanju delovanja možganov otrok, ki kažejo agresivno in asocializirano obnašanje.

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Nov pristop boja proti zobnim oblogam

13 junija, 2012 0