Saturday, December 2, 2023

Soja krivec za neplodnost

Nekateri strokovnjaki pravijo, da je soja ena od glavnih krivcev za vse več primerov neplodnosti. Pri moških vpliva na proizvodnjo spermijev, ženske, ki nosečnost načrtujejo pa bi se morale soji v prehrani izogibati.  


Soja, priljubljeno in glavno živilo na jedilniku vegetarijancev, po mišljenju nekaterih strokovnjakov negativno vpliva na plodnost. Za to stanje so odgovorni izoflavoni, ki jih soja vsebuje v izobilju.  

Mnogi ravno sojo krivijo za epidemijo neplodnosti in za menstrualne težave. Soja je sestavni del številnih prehrambenih izdelkov, strokovnjaki ocenjujejo, da se nahaja v skoraj 70% vseh živil na prodajnih policah. Med njimi so razni krekerji, majoneza, margarina, čokolada, keksi, kruh in suhomesnati izdelki. Glavni razlog zakaj je soja v prehrambenih izdelkih tako priljubljena je v tem, da je soja poceni izvor proteinov.  

Vpliv soje in moška plodnost

Na Harvardu so izvedli raziskavo, ki naj bi določila vpliv soje na moško plodnost. V obdobju treh mesecev je polovica moških, ki je sodelovala v raziskavi, uživala hamburgerje iz soje, druga polovica pa mesne.  

Moški, ki so uživali sojo, so imeli v primerjavo z  moškimi, ki so jedli meso, kar za 40% nižje število spermijev v ejakulatu. Če načrtujete povečanje družine, iz prehrane izločite, ali vsaj omejite porabo živil, ki vsebujejo sojo.  

Ženska neplodnost?

Soja se pogosto priporoča  ženskam, ki so vstopile v menopavzo, saj nudi učinkovito alternativo hormonski terapiji. Dokaz temu so ženske iz vzhoda, ki imajo v času klimakterija in menopavze manj težav.  

Soja v veliki meri vpliva na menstrualni cikel. Dr. Aedin Cassidy je v času svoje raziskave prišla do zaključka, da lahko redno uživanje soje menstrualno krvavenje podaljša celo za dva dni.  

Sojini izdelki (mleko, tofu…) imajo visoko vrednost fitoestrogenov. Fitoestrogeni so estrogeni, ki se nahajajo v rastlinah in delujejo hitrejše kot estrogeni, ki jih proizvaja ženski organizem. S tem v telesu blokirajo receptorje estrogenov s čimer se preprečuje njihova absorbcija, kar pomeni, da jih telo ne more uporabiti.  

Vseeno se v Azijskih država koristi od nekdaj, plodnost se kljub temu ne niža, ženske pa imajo v času menopavze veliko manj težav. Azijci namreč uporabljajo fermentirano sojo.  

Sojo je torej najbolje uživati kot dodatek in ne kot glavno jed.

Sorodni članki: 

Kategorija:   neplodnost, O neplodnosti
Naslednji prispevek

Test za endometriozo

13 junija, 2012 0