Monday, February 6, 2023
13 junija, 2012

Šokantno razkritje: pomanjkanje spanja redi!

By 0 525 Views
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Zveni znano? Če se vam taka praksa pogosto ponavlja, dobro razmislite o svojem spanju. Očitno gre nekaj narobe, številka na tehtnici pa seveda navzgor.


Preštejte ure svojega spanja, nato pa še kilograme
Pomanjkanje spanja redi, to je dejstvo. Študija na 30 mladih, vitkih ženskah in moških je dokazala, da so tisti, ki so ponoči spali le 6 ur, začeli pridobivati maščobo, medtem ko so tisti, ki so spali vsaj 8 ur, obdržali normalno telesno težo. Kako je to lahko povezano, se sprašujete?
Krivci: ogljikovi hidrati
Zakaj manj spanja redi, je močno zanimalo tudi strokovnjake, zato so raziskavo ponovili. Skupini 20-letnih mladih moških so ob normalnih dnevnih aktivnostih dovolili le 4 ure spanja in ugotovili, da jim je drastično padla sposobnost prebavljanja ogljikovih hidratov.

To pomeni: če so jedli ogljikove hidrate, npr. kruh, testenine, riž in krompir, telo energije iz hrane ni uporabljalo, ampak jo je začelo kopičiti v obliki maščobnih oblog.
Neprespani pomeni lačni!

Drugi razlog, ki vpliva na pridobivanje telesne teže, je še bolj pomemben. Znanstveniki so namreč ugotovili, da neprespani jeste več. Točen razlog za to še ni jasen, vendar je možno, da možgani zaradi premalo spanja čutijo pomanjkanje energije in vzpodbujajo človeka, da prekomerno je, četudi je že zaužil zadostno količino kalorij. Zato bi ob neprespanih dnevih najraje snedli vola in pol!

Težave s težo? Za začetek poskusite z dobrimi spalnimi navadami
Dober spanec je torej zelo pomemben za kontrolo telesne teže, apetita in lakote. Da bi bili zdravi in zadovoljni s svojim telesom, enostavno morate vstati sveži in naspani, da se lahko vsak dan zdravo prehranjujete in telovadite. In omejite morebitno nažiranje.

1.    Zagotovite si dobro ležišče.
2.    Poskrbite za svež zrak v spalnici.
3.    V spalnici naj bo temno. (nočna maska)
4.    Redno telovadite za splošno dobro počutje.

Morda potrebujete novo ležišče? Dormeo blagovna znamka je po izboru bralcev Reader’s Digest znamka, vredna zaupanja.

Komentarji
Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Naredite konec preveliki teži – jeseni bo šlo laže

13 junija, 2012 0