Monday, July 22, 2024
6 septembra, 2023

Šola za starše ni več obvezna – ampak jo zdravniki zelo priporočajo!

By 0 3195 Views

Da bi bodočim staršem olajšali odločitev o izbiri prave šole za starše, smo se pogovarjali z ustanoviteljico Nosečke – Danajo Oblak, ki je letos spomladi, v sodelovanju s kar 17 strokovnjaki, ustanovila najbolj strokovno spletno Šolo za starše.


Danaja že od leta 2013 izobražuje nosečnice in pripravlja starše na porod in starševstvo preko spletne strani Nosecka.net ter obsežnega fizičnega priročnika Najino prvo leto, katerega lahko dobi vsaka nosečka brezplačno – v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji.

Bambino.si: Danaja, slišala sem, da po novem spremljevalec pri porodu ne potrebuje več potrdila o opravljenem tečaju. Kaj pa menite o tem?

Danaja: Res je, potrdilo ni več obvezno, vendar bi se šole za starše vseeno morala udeležiti oba starša. Ključno je, da je bodoča mama mentalno in čustveno dobro pripravljena na porod. Poznavanje različnih porodnih položajev, metod za lajšanje bolečine in tehnik za obvladovanje popadkov je nujno. Prav tako je pomembno, da je obveščena o vseh protibolečinskih sredstvih, ki so na voljo. To jo bo pomirilo in ji dalo zaupanje vase in v slovensko porodništvo, ki je v samem vrhu na svetu. Sploh neonatalni oddelek.

Bambino.si: Kdaj je najboljši čas za obisk šole za starše?

Danaja: Običajno se šole za starše udeležite po 12. tednu nosečnosti. Če pa izberete spletne tečaje, lahko to storite tudi nekoliko kasneje. Pomembno je, da že veste, kako poteka nosečnost in kako se fizično in mentalno pripraviti na porod. Če ima nosečnica strah pred porodom, morda bo rodila prvič, se priporoča, da začne z izobraževanjem čimprej! Znanje premaguje strah.

Bambino.si: Kako pomembno je, da se bodoči starši pravočasno pripravijo na prihod otroka?

Danaja: Zelo pomembno je, da bodoči starši pridobijo vse ključne informacije pravočasno. Močno odsvetujem, da bi stvari prepustili naključju ali odlašali s pripravami do zadnjega meseca. Nosečnost je idealno obdobje, da se ženska osredotoči nase in se posveti svojim življenjskim spremembam. Vsak dan priprave na porod in starševstvo lahko doprinese k manj strahu pred porodom, lepšemu porodu in boljši izkušnji starševstva.

Bambino.si: Eno od ključnih vprašanj je: Katero šolo izbrati? Kaj bi svetovali, Danaja?

Danaja Oblak: Starši bi morali izbrati tisto šolo, ki najbolj odraža njihova prepričanja, vrednote in želje, ter deluje strokovno. Pomembno je, da so predavatelji aktivno delujoči v ustanovah (zdravstveni domovi, porodnišnice), da bo lahko nosečnica spoznala porodno okolje in osebje, ki mu bo zaupala, da bodo dobro sodelovali med porodom.

Če je bodoča mama opremljena s pravimi informacijami, lahko na podlagi pridobljenega znanja sprejema prave odločitve za sebe in otroka. Za tiste, ki načrtujejo porod v porodnišnici, so na voljo tudi priprave v okviru porodnišnic in zdravstvenih domov. Vendar se lahko vsebina in kakovost tečajev močno razlikuje! Ravno zato, smo razvili naš celostni program Šole za starše.

Bambino.si: Kako zanesljive pa so informacije, ki jih dobimo v uradnih zdravstvenih ustanovah?

Danaja: Na podlagi lastnih izkušenj lahko potrdim, da so v zdravstvenih ustanovah informacije zanesljive, saj so predavane s strani strokovno usposobljenih zdravstvenih delavcev. Vendar pa so na tem področju potrebne izboljšave, saj veliko vsebin, zaradi neplačila predavateljev, sploh ne zmorejo pokriti. Delo predavateljev na uradnih šolah pa pogosto ni plačano in ga opravljajo izven delovnega časa. To je zelo lepo od njih, vendar je žalostno, da država ne nameni več sredstev za to področje. S tem bi povečali pokritost šol za starše in izboljšali njihovo vsebinsko bogatost.

Bambino.si: Kaj pa naj bi pokrival dober program šole za starše?

Danaja: Programi naj pokrivajo vsa ključna področja – porod, poporodno obdobje, dojenje in vsebine o novorojenčku, vključno z nego in rokovanjem. V Sloveniji pa obstaja kar nekaj spletnih izobraževalnih programov, ki jih lahko ponuja kdorkoli, ne glede na njegovo strokovno izobrazbo, kompetence ali sploh izkušnje. Žal se pogosto zgodi, da ženske prejmejo nestrokovne, neprimerne in napačne informacije, ki jim lahko povzročijo škodo. To lahko vodi do oblikovanja precej nerealnih pričakovanj o porodu in poporodnem obdobju. Sploh možnostih poroda v slovenskih porodnišnicah, ki niso enake, kot morda drugje.

Bambino.si: Kako se lahko bodoči starši prepričamo, da so informacije, ki jih dobimo, zanesljive?

Danaja Oblak: Ravno zaradi te problematike, ki jo imamo v Sloveniji, sem se odločila povezati najboljše slovenske strokovnjake, s katerimi že sodelujem 10 let, in z njimi postaviti spletno Šolo za starše. Naša šola je na prvem mestu strokovna, verodostojna in hkrati zelo prijetna za ogled. Video vsebine so posnete in potrjene s strani slovenskih zdravnikov. Predavatelji so delujoči slovenski zdravniki ali zdravstveni delavci v porodnišnicah ali zdravstvenih domovih. Zelo smo se tudi potrudili s ceno, da je dostopna vsakemu pričakujočemu paru, ki si želi najboljšo izobrazbo!

Bambino.si: Kje si lahko ogledamo vsebine Šole za starše?

Danaja: Vsebine so dostopne nosečnici ali paru kadarkoli – za celo leto in kjerkoli – na telefonu, računalniku ali tablici. Vsebine so v obliki kratkih video posnetkov v uporabni formi vprašanj in odgovorov. Šola vsebuje več kot 250 video posnetkov in tudi PDF pripročnike, ter ostale uporabne dokumente in sezname (porodni načrt, seznam za porodno torbo, seznam stvari za dojenčka). Tako nosečnica ali par dobita najbolj realne, strokovne in tudi uporabne informacije glede poroda v Sloveniji.

Več o Šoli za starše si lahko preberete tu >

Kategorija:   dojenček, Novice