Saturday, June 15, 2024

»Zlati« socialistični časi, ko je šolanje bilo brezplačno, so že nekaj časa mimo in potrebno je razmišljati kaj bo v prihodnosti. Nemalo katera šola, bodisi osnovna ali srednja, nima več učbeniškega sklada. Zaradi tega smo starši vsako leto izpostavljeni velikim stroškom. Že v vrtcu se srečamo s številnimi izdatki za plesne urice, za zgodnje učenje angleščine,… z rastjo otroka in s tem tudi napredovanja v srednje, višje in visoke šole, pa se ti stroški samo stopnjujejo. Zato je potrebno že zgodaj ob otrokovem rojstvu razmišljati ter iskati alternative za njegovo prihodnost.


Zavedati se je potrebno, da bo slej ko prej na trg prišlo privatno izobraževanje. S tem mislim večje število privatnih vrtcev ter nenazadnje tudi vstop privatnih osnovnih in srednjih šol. Te šole bodo imele izjemno kvalitetne učne programe in vsi straši bi si želeli šolati otroka v takšnem programu. Vendar se bo pojavila finančna ovira. Za takšno šolanje bo potrebno kar globoko poseči v naš žep in lahko si ga bodo privoščili le finančno podkovani starši. Zaradi tega je tako pomembno že zgodaj ob rojstvu napraviti finančni načrt za vašega otroka.

Velikokrat ob prihodu našega nadebudneža, sorodniki in znanci namenijo poleg ostalih daril tudi nekaj denarja. Pametno je, da ob tem v eni izmed poslovnih bank odpremo otrokov prvi osebni račun, kjer ta denarna sredstva nalagamo. Po otrokovem dopolnjenem enem letu, pa je smiselno ta denarna sredstva naložiti v otrokov izobraževalni sklad. Ob tem pa se večini staršev poraja vprašanje:
 

Kako ta sklad oblikovati in kam vlagati ta sredstva?


Danes je na slovenskem trgu obilo možnosti na podlagi katerih lahko izdelate vaš izobraževalni sklad. Ena izmed njih je vlaganje v vzajemne sklade. V primeru vlaganja denarja za otrokovo izobraževanje, gre za dolgoročno naložbo, z manjšimi mesečnimi vplačili. Prednost take naložbe je, da si jo lahko privoščijo tudi starši, ki so morebiti nekoliko finančno šibkejši. Priporočljivi so delniški ali mešani vzajemni skladi, kjer pride do bistvene razpršitve vaše naložbe s tem pa se zmanjša vaše tveganje o zgrešeni naložbi. Poleg tega imajo ti vzajemni skladi ustrezno donosnost. Ne priporočamo nalaganja denarja v samo eno delnico ali le nekaj vrednostnih papirjev, ker je tveganje izgube zaradi nerazpršenosti preveliko. Potrebno je tudi vedeti, da če se odločimo za takšno vlaganje v vzajemne sklade in če je pristopna izjava k določenemu skladu napisana na otrokovo ime, se bomo težje polastili tega denarja. Potrdilo za dvig teh sredstev pa nam mora izdati tudi Center za socialno delo, da bomo sredstva porabili za otrokovo dobro.
 

Kategorija:   Družina in finance, Novice
Naslednji prispevek

Medene sanje

13 junija, 2012 0