Saturday, May 25, 2024

Pri burnih alergijskih reakcijah pa je potreben nasvet dermatologa, verjetno jemanje antihistaminikov, kortikosteroidov ali naknadna fototerapija.


V kolikor sončna svetloba vzpodbudi blage alergijske reakcije, zadostujejo že hladni obkladki in običajna preventivna mera, ki se priporoča ob povišanem UV sevanju. V kolikor so simptomi hujše narave, bo zdravnik predpisal jemanje antihistaminikov in kortikosteroidnih mazil. V kolikor tudi medikamentna terapija ne zadošča, je pred izpostavljanju sončnim žarkom potrebna fototerapija ali izpostavljenost UV svetlobi, ki naj bi zagotovila odpornost na sončno svetlobo.

Posebno pozornost je potrebno nameniti nežni otroški koži, ki je na sončno svetlobo tudi veliko bolj občutljiva. Otroško kožo zaščitite z otroškimi zaščitnimi kremami, ki vsebujejo manj intenzivno-aktivnih kemijskih spojin. Čofotanje v vodi  kožo izsuši, zato jo hidratizirajte s hipoalergenimi losjoni. Z uporabo zelo mastnih krem in krem, ki vsebujejo aluminij, ravnajte previdno, saj zapirajo kožne pore in onemogočajo normalno delovanje žlez znojnic.

Tipi alergijskih reakcij:

Polimorfna svetlobna erupcija je najpogostejši tip alergije na sončno svetlobo. Pojavi se približno pri 10-15 ljudi, ki so alergični na delovanje sončne svetlobe. Na soncu izpostavljenih mestih se pojavi rdeč kožni osip, ki lahko izgine v nekaj urah ali pa trmasto vztraja nekaj dni. Krajši in hladnejši kot so dnevi, manjša je verjetnost nastanka omenjene alergije.

Prurigo nodularis je druga najpogostejša alergija. Na izpostavljenih, kot tudi na skritih mestih, se pojavijo vozlički in odrgnine, ki jih spremlja nevzdržno srbenje. Najpogosteje se pojavi pri otrocih, ki so prvič izpostavljeni sončnim žarkom. Na terapijo se odziva zelo počasi in potrebuje dodatno zdravljenje.

Hydroa vacciniforme je alergijska reakcija pri otrocih, za katero so značilni kožni izpuščaji, mehurji in rdečica. Ob pretiranem praskanju lahko ostanejo brazgotine, ki so na las podobne brazgotinam, ki jih pustijo vodene koze.

Solarna urtiakrija ali koprivnica nastane že po nekaj minutnem izpostavljanju sončnim žarkom. Pogosto jo zamenjamo z opeklinami. Spremlja jo srbenje, rdečica in koprivnica. To vrstno alergijo preprečimo z jemanjem antihistaminikov.

Fotoalergijska erupcija ali reakcija nastane kot posledica vpliva sončne svetlobe in zaščitne kreme, parfumov, losjonov, šminke ali peroralnega jemanja nekaterih zdravil. Kombinacija s številnimi zeliščnimi pripravki je dobra popotnica za razvoj ekcema in celo pojave večletnih kožnih znamenj na obrazu in dekolteju. Poletno, prekomerno znojenje privede do obstrukcije znojnih žlez in formiranja mozoljev. Nesrbeči mozolji spominjajo na čvrste bunkice, obrobljene z blago rdečico. Značilno otroško obolenje je nenevarno. Za nastanek rdečice in mozoljev je odgovorno zadrževanje znoja na kožnih pregibih.

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

12 pravil za uspešno dojenje

18 julija, 2012 0