Wednesday, February 28, 2024

Sonce že leta velja za prvega sovražnika naše kože, saj povzroča prezgodnje staranje, pigmentacijo in povečuje tveganje za nastanek nevarnega melanoma. Zavedati pa se moramo nekaj, sončni žarki so nujni za ustvarjanje vitamina D v organizmu. Pomanjkanje vitamina D lahko izzove različna bolezenska stanja.


Vse večje število znanstvenih raziskav kaže, da je lahko pomanjkanje vitamina D dejavnik širokega spektra bolezni kot so, prehlad, gripa, težave s srcem, možganske kapi, diabetesa, avtoimunih bolezni, depresije, osteoporoze in številne vrste karcinoma.

Neke raziskave kažejo, da je pomanjkanje vitamina D krivo celo za nastanek avtizma.
 

Temnopolti ljudje so v večji nevarnosti

Srž omenjenih težav leži v tem, da se je danes moderno skrivati pred soncem. Življenjski stil v mestih je podrejen življenju v zaprtih prostorih, zato ljudje enostavno niso dovolj izpostavljeni sončnim žarkom, da bi le-ti v organizmu uspeli ustvariti dovolj vitamina D, pravijo avtorji raziskave.

Poleg tega so ljudje temnejše polti v dodatni nevarnosti, saj melanin, zaradi katerega je njihova polt temnejša, sončnim žarkom preprečuje, da sintetizirajo v vitamin D.  

Ena od raziskav je pokazala, da kar 76% žensk v srednjih letih, v enem tednu na soncu preživi manj kot eno uro. Raziskovalci krivce iščejo v sodobnem življenjskem stilu in modi, ki zahteva svetlejšo polt.

Lauren Bramley, zdravnica iz Hong Konga pravi, da se s pomanjkanjem vitamina D srečuje kar pri 80% pacientk.

Že samo 15 do 20 minutno izpostavljanje soncu, izzove zadostno proizvodnjo vitamina D, kar je veliko bolje kot nadomestki, ki jih je težko natančno dozirati. Prav zaradi prevelikega odmerka obstaja velika verjetnost poškodb notranjih organov.  

 

Kategorija:   Splošno zdravje
Naslednji prispevek

AKUPUNKTURA – zdravilna veščina z vzhoda

13 junija, 2012 0