Wednesday, April 24, 2024

Opekline povzročajo UV žarki

Sonce je pomemben in skoraj edini pravi esencialni vir vitamina D, ki ga človeško telo potrebuje za absorbiranje določenih mineralov in drugih hranljivih snovi. Ker je vitamin D pomemben posrednik pri absorbiranju kalcija v osteoklast (več-jedrne kostne celice) igra pomembno vlogo tudi v nosečnosti, vendar je vsako pretiravanje s sončenjem povsem nepotrebno.


Odzivi kože na UV (UVA, UVB in UVC, za opekline sta odgovorna zgolj prva dva) žarke se med ljudmi razlikujejo. Kožni pigment ali melanin je odgovoren za barvo naše kože. Pigmentacija in izločanje melanocitno stimulativnega hormona se med nosečnostjo poveča. UVA žarki reagirajo z melaninom, kar povzroči oksidacijo oz. kemično reakcijo, ki povzroča temnenje kože. Pri UVB žarkih je kemična reakcija nekoliko drugačna, saj UVB žarki povečajo vsebnost melanina, ki spremeni kožne celice. Rezultat je temnejša koža.

Dolgoročni negativni učinki UV žarkov

Že pred nosečnostjo je dobro poskrbeti za zaščito kože, med samo nosečnostjo pa je ta korak še toliko bolj logičen. Dolgotrajna izpostavljenost UV sevanju lahko povzroči spremembe v imunskem sistemu, ki se zrcalijo v poškodbah na koži. UV žarki vplivajo tudi na zdravje oči.

Maligni melanom je najbolj smrtonosna oblika kožnega raka, lahko pa se pojavijo tudi manj invazivne oblike karcinoma. Še večjemu tveganju so izpostavljene ženske:

•    S svetlo poltjo
•    Rdeče in svetlolaske
•    Z modrimi, sivimi ali zelenimi očmi
•    Ženske, ki ob božanju sončnih žarkov občutijo pekočino
•    Razdražena koža
•    Herpes

Pretiranemu sončenju se morajo izogniti nosečnice s posebej občutljivo kožo in ženske, pri katerih je nosečnost povzročila značilne kožne spremembe (linea negra, nevusi,…).

Vplivi UV žarkov na vsebnost folne kisline

Dolgotrajno izpostavljanje sončnim žarkom lahko zmanjša vrednosti folne kisline v organizmu, ki pa je v prvih treh mesecih nosečnosti nujno potrebna za zdrav razvoj in normalno organogenezo ploda. Dodatni odmerki folne kisline v nosečnosti preprečujejo okvare nevralne cevi (spina bifida) in ohranjajo zdrav razvoj možganov. Predolgo sončenje v prvih dvanajstih tednih nosečnosti lahko pri nerojenemu otroku povzroči nevrološke poškodbe.

Sončenje in hipertermija

Pregrevanje telesa ima lahko v nosečnosti številne nevarne posledice: toplotni udar, hipertermija ploda, dehidracija, nihanje krvnega tlaka, vročinski krči in stres. Pregrevanje telesa kot posledica prekomernega izpostavljanja vročim sončnim žarkom, resno vpliva na potek nosečnosti in zdravje ploda. Izpostavljenost vročini lahko pri vseh povzroči pregrevanje, nosečnice pa so zaradi kožnih sprememb in telesne temperature, še toliko bolj ogrožene. Zdrave, ne-noseče ženske nimajo težav z uravnavanjem telesne temperature, pri nosečnicah pa je zgodba nekoliko drugačna: UV žarki vplivajo na delovanje v nosečnosti že tako obremenjenega imunskega sistema, zato se pri nosečnicah izpostavljenih vročini telesna temperatura nekoliko poviša. Izpostavljenost UV žarkom pri nosečnicah prej dvigne telesno temperaturo in ker plod še nima razvitih mehanizmov za uravnavanje telesne temperature, lahko hipertermija ploda povzroči vseživljenjske nevrološke poškodbe.
    
Vsem nosečnicam seveda toplo priporočamo odhod na dopust, ki vas bo razbremenil vsakodnevnih stresnih situacij. Upoštevajte splošna priporočila, sončnim žarkom se ne izpostavljajte med enajsto in četrto uro, uporabljajte zaščitne kreme srednjega zaščitnega faktorja, UV oblačila ali zgolj preprosto uživajte v senci borovih ali palmovih dreves.

Preberite še:

Otroci morajo nositi sončna očala

Nevarna cenena sončna očala

Test krem za sončenje

Kateri faktor je moj faktor

Varno na sonce

Lepe in negovane tudi v nosečnosti

Kopalna UV oblačila

Kako poleti ‘preživeti’ nosečnost

Fotosenzitivnost

 

Naslednji prispevek

Hidroterapija v nosečnosti

13 junija, 2012 0