Monday, July 15, 2024

Sončne opekline so poškodbe kože, ki nastanejo kot posledica delovanja ultravijoličnih B-žarkov določenih valovnih dolžin. Rdečina, ki jo spremlja občutek bolečine, se pojavi na soncu izpostavljenih delih kože, in sicer od štiri do šest ur po sončenju, odvisno od:
* tipa kože – najobčutljivejši so rdečelasci z velikim številom peg ter svetlopolte, svetlolase in svetlooke osebe,
* stopnje zaščite – uporabe sredstev z visokimi zaščitnimi faktorji ter primernih oblačil in pokrival,
* letnega časa – žarčenje je najmočnejše v poletnih mesecih oziroma med 11. in 15. uro,
* vremena – čeprav je večja verjetnost za nastanek opeklin v jasnih, sončnih dneh, ne smemo pozabiti, da sončni žarki prodirajo tudi skozi oblake, meglo in smog,
* trajanja izpostavljenosti soncu.


Pozorno na pesku in vodi

Še večja verjetnost za pojav opeklin obstaja pri odboju žarkov s snega, peska ali vode oziroma na višjih nadmorskih višinah, kjer je zaščitni ozonski plašč tanjši.

Vzroki rdečin

Razlog za pojav rdečine je vazodilatacija – razširitev krvnih žil v zgornjem delu usnjice. K temu prispevajo tudi nekatere kemične snovi, ki se sproščajo iz poškodovanih kožnih celic, tako imenovani prostaglandini. Izločajo se še nekatere druge snovi, ki pa povzročijo sistemsko reakcijo oziroma splošno prizadetost organizma.

Kdaj k zdravniku?

Rdečina nastopi štiri do šest ur po sončenju, najizrazitejša je po dvanajstih do štiriindvajsetih urah, po dvainsedemdesetih urah pa se počasi umirja. V začetnem obdobju se lahko poleg rdečine pojavi rahla oteklina prizadete kože, ki jo spremljajo občutek vročine, bolečina in splošna utrujenost. Pozneje se lahko pojavijo mehurji, ki se sčasoma posušijo in odluščijo.
Lažje opekline (rdečine) so lahko razlog za poznejšo zagorelost kože. Težje oblike, ki jih spremlja splošna prizadetost organizma (bruhanje, vročina, glavobol in izčrpanost), torej sončarica, lahko povzročijo izgubo zavesti in zahtevajo medicinsko pomoč.

Pozorno pri nekaterih zdravilih

Nekatera zdravila, kot so psoraleni, doksiciklin in podobna, lahko v kombinaciji s soncem povzročijo močne sončne opekline na soncu izpostavljenih predelih kože.
Sončne opekline, zlasti v zgodnjem otroštvu, so lahko razlog za poznejši pojav rakastih sprememb kože, tudi najnevarnejšega, malignega melanoma oziroma črnega kožnega raka.

Zdravljenje

Sončne opekline zdravimo s hladnimi obkladki, hladilnimi kremami ali losjoni. Priporočamo nevtralne pripravke, saj se tako izognemo razvoju ekcema na prizadeti koži.
Izrazitejše opekline zahtevajo rabo zdravilnih krem, ki vsebujejo protivnetne hormonske snovi.Pri splošni prizadetosti je treba uporabiti sistemska zdravila, najpogosteje aspirin, kajti ta zdravila lahko ustavijo ali zmanjšajo učinek kemičnih snovi, ki se sproščajo iz poškodovanih celic, in tako preprečijo razvoj resnejših posledic pretiranega sončenja. Da bi bil njihov učinek zadovoljiv, jih je treba zaužiti čimprej po izpostavljenosti soncu.
Občasno, predvsem v primeru najtežjih oblik sončnih opeklin, ki jih spremlja splošna prizadetost, je treba bolnika za krajši čas sprejeti na opazovanje in morebitno dodatno zdravljenje.Bodite previdni na soncu, kajti koža si vse zapomni in le malo odpusti.

vir: Viva 

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Skrivnostna smrt novorojenčkov v Sarajevu

13 junija, 2012 0