Wednesday, April 24, 2024


Dojenček se lahko okuži med porodom, v času dojenja ali hranjenjem z umazanim priborom, okužimo ga lahko tudi z umazanimi rokami. Otrokom, ki so prejemali antibiotike, se soor pojavi mnogo pogosteje. Glivice se pogosteje razmnožujejo v primerih: slabšega imunskega sistema, pomanjkanja nekaterih vitaminov in mineralov. Pomanjkanje vitaminov in mineralov se še posebej pogosto pojavi pri ženskah po porodu. Tudi sama nosečnost lahko povzroči pojav in razmnoževanje glivic.

Simptomi – dojenčki

Dojenčki težje sesajo, bruhajo, zavračajo hrano in dojko. Bele obloge na jeziku in v ustni votlini je z brisanjem težko odstraniti. Glivica se skozi prebavne organe prebije do dojenčkove zadnjice, zato se lahko pojavi plenični osip. Dojenček med dojenjem prične cmokljati. Soor lahko pripravi dojenčka do abstinence ali nepravilnega sesanja, ter posledično lakote.

Simptomi – mama

Simptomi se pri mamah razlikujejo. Pravilo, da če ima otrok soor, ga ima tudi mati v tem primeru ne drži. Simptomi pri mami so lahko naslednji: med dojenjem in neposredno za njim špikajoča bolečina v bradavicah, ki ne preneha tudi s spremenjenim položajem dojenja. Špikajoča bolečina v dojki je podobna prebadanju z iglami. Špikanje, rdečica, luščenje kože na bradavici, koščki kože podobni prhljaju in vaginalna infekcija.

Diagnoza

S pregledom otroka in dojke se postavi ustrezna diagnoza. Zelo pomembna sta prava in hitra diagnoza, prav tako nujen je začetek terapije. Pri nekaterih otrocih se lahko infekcija razširi.

Zdravljenje

Terapija s raztopino sode bikarbone se prične približno uro pred hranjenjem. Prst ovijemo s sterilno gazo, ki jo namočimo v pripravljeno raztopino (kavna žlička sode bikarbone v 1 dcl prekuhane in ohlajene vode) in previdno očistimo ustno sluznico. Pri tem se bele lise odstranijo zelo enostavno in učinkovito. Lahko se zgodi, vendar redko, da se iz prizadetih predelov pojavi krvavitev. Pomembna je tudi nega dojk, ki po vsakem podoju zahteva nego z isto raztopino. Pri trdovratnejših infekcijah se uporabijo antiglivične kreme ali kapljice. Zdravilo na očiščeno dojko nanesti po vsakem podoju in pustite, da se posušijo na zraku. Dojenčku kremo nanesite na jezik in usta, če uporablja dudo lahko zdravilo nanesete na dudo.

Redno razkužujte dojenčkove igračke, dude in cuclje, redno umivajte njegove roke, še posebej, če je podvržen sesanju prstov. Pogosto menjajte modrčke, uporabljajte samo bombažne prsne blazinice. Bradavice umivajte z vodo, mila in šamponi lahko stanje poslabšajo. Bradavice pogosto zračite in jih ne mažite s svojim mlekom. Bradavice naj se posušijo na zraku.

Afte

Pri dojenčkih se afte, ki so sicer podobne soor-u, redko pojavijo. Afte so prekrite s fibrinskimi oblogami, predel okoli aft je temno rdeče barve.

Afte se pogosteje pojavijo kot posledica poškodb sluznice ustne votline. Do poškodb lahko pride z uporabo neprimernih dolgih, ter grobih cucljev in dud ali z brisanjem ust s bombažno grobo plenico.

Preberite še:

Dojenčkova koža
Plenični izpuščaji
Nega otroške kože
Dojenček in nega

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

HPV test na domu

13 junija, 2012 0