Monday, April 22, 2024

Obsežna britanska raziskava, ki so jo izvedli v Pakistanu, kjer so poroke znotraj sorodstva dokaj pogoste, je pokazala, da ima več kot 30% pakistanskih otrok staršev v krvnem sorodu, prirojene anomalije, piše ugledna revija Lancet.


 

Raziskovalci so mnenja, da dajejo rezultati raziskave pomemben dokaz in obenem obvezo za osveščanje populacije, ki sprejema zakone znotraj sorodstva – Amiši, Kurdi, Romi in ostale zaprte skupnosti, da razmislijo o potencialnih škodljivih posledicah za zdravje otrok

Strokovnjaki ocenjujejo, da v skupnostih, kjer so krvno-sorodstveni zakoni običajen kulturni fenomen, živi več kot milijarda ljudi.

»Krvno-sorodstveni zakon odstotek prirojenih anomalij poveča iz 3 na 6%, kar pomeni, da je absolutno tveganje dokaj nizko,« pravi dr. Eamonn Sheridan, profesor klinične genetike na University of Leeds, ki je vodil in v Londonu predstavil raziskavo.

Kljub krvno-sorodstvenim zvezam se s prirojenimi anomalijami rodi zgolj 4% otrok. Kljub etičnim zadržkom pa je potrebno biti iskren in sporočiti, da se velika večina otrok krvno-sorodstvenim staršem rodi zdravih.

Raziskava Born in Bradford ali BiB, ki jo je objavila revija Lancet, je najobsežnejša raziskava, ki je zajela to tematiko. V njo so vključili 11.300 otrok, ki so se v obdobju 2007 – 2011 rodili v Bradfordu.

Skupna stopnja prirojenih anomalij v BiB raziskavi, v kateri so sodelovale belopolte britanske in pakistanske matere, je bila okoli 3%, kar je približno dvakrat več kot velja splošna stopnja prirojenih anomalij na nacionalni ravni.

Znotraj pakistanske skupine so ugotovili, da je bilo 77% otrok s prirojenimi anomalijami, rojenih v krvno-sorodstveni zvezi.

»Otroci so bili rojeni s hudimi težavami, takšne situacije pa prinašajo trpljenje in bolečino za vso družino. Veliko teh primerov bi lahko preprečili, obenem pa upamo, da bo naša raziskava pripomogla k preventivi takšnih situacij v prihodnosti,« pravi Sheridan.

Dr. Hamish Spencer, zoolog na New Zealand’s University of Otago, ki je raziskoval krvno-sorodstvene zveze podpira rezultate raziskave, ki so težek javno zdravstveni problem v predelih, kjer so prirojene anomalije pogoste.

»Vsem prebivalcem, ki se odločajo za krvno sorodstveno poroko, moramo na kulturno sprejemljiv način sporočiti, vzročno – posledične verjetnosti takšnih zvez,« pravi Spencer.

Naslednji prispevek

Kozarec mleka na dan v nosečnosti = višji otrok

12 septembra, 2013 0