Thursday, June 20, 2024

Zakaj mi je v običajnih položajih tako neudobno?

Med nosečnostjo se vaše telo ves čas spreminja. Te spremembe pa negativno vplivajo na vaš spanec. Razlogi za neudobnost pa so največkrat sledeči:


* večji trebušček
* bolečine v križu
* zgaga
* oteženo dihanje
* nespečnost

Kateri so najprimernejši položaji za miren spanec?

Najboljši položaj med nosečnostjo je zagotovo spanje na boku. Najbolje je, da spite na levem boku, saj se tako izboljša prekrvavitev, vaš otrok dobi več kisika in hranilnih snovi. Za boljše udobje pokrčite noge in si vmes položite vzglavnik.

Če vas boli križ si pomagajte tako, da si spodnji del hrbta podprete z manjšo blazino.

Če vas ponoči žge zgaga, si z blazinami podprite zgornji del telesa. To lahko pride prav tudi, če vas ponoči žge zgaga.

Čeprav vam tile položaji morda ne zvenijo prav udobni, jih vseeno poskusite, saj vam lahko bistveno izboljšajo kakovost spanca. Nikar pa ne mislite, da morate v enem položaju ostati celo noč.

Katerim položajem se je bolje izogniti?

Spanje na hrbtu nikakor ni priporočljivo. To lahko povzroči bolečine v križu, nizek krvni pritisk, nadležne hemeroide, slabo prebavo, slab krvni obtok, kar pomeni manj hrane in kisika tudi za vašega še nerojenega otročička. Vse to so posledice pritiskanja trebuha na večje krvne žile kot je aorta.

Med nosečnostjo gre vaše telo skozi določene fizične spremembe, zato tudi spanje na trebuhu ni varno. Sicer pa je to tako ali tako zelo neudobno, tako da ni nevarnosti, da bi katera spala v tem položaji kajne? Ampak previdnost ni odveč.

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Nosečnice, izogibajte se frizerskih salonov

13 junija, 2012 0