Tuesday, February 27, 2024

»Pandemije, ki jih poznamo se širijo na mah. Prvi val pandemije se je pojavil v marcu in aprilu, torej enak čas kot sedaj, ni pa usmrtil večjega števila ljudi. Virus, ki se je preko južne hemisfere vrnil v novembru in decembru, je bil mnogo hujši,« poroča Patrick Berche, vodja mikrobiološkega oddelka v bolnici Necker Ehfants Malades v Parizu.


Pandemija iz leta 1918 se je v treh različnih valovih v terminskem roku enega leta, skoraj istočasno razširila v Evropi, Aziji in Severni Ameriki, v svojih poročilih o »Gripa iz leta 1918: Mama vseh pandemij« pišejo strokovnjaki.

Prvi val pandemije v marcu 1918 sta za revijo Nove virusne bolezni najbolje opisala Jeffery Tautenberger (Inštitut za patologijo pri ameriški vojski) in David Morens (Nacionalni inštitut za zdravje – NIH). »Zemljepisnno poreklo tega smrtonosnega virusa še vedno ni potrjeno,« pravita strokovnjaka.

Visoko smrtnost za posledicami virusa španske gripe lahko pripisujemo premočni reakciji imunskega sistema, ki je pri bolnikih povzročila uničenje velikega števila zdravih celic, med drugim za britansko znastveno revijo Nature piše Jeffery Tautenberger.

Med obolelimi, ki jih je prizadel virus španske gripe, je smrtnost presegla 2,5%, pri drugih pandemijah gripe pa se je zadržala pod enim promilom, opozarjata strokovnjaka.

Špansko gripo je povzročil virus H1N1, sicer drugačen kot virus, ki se je nedavno pojavil v Mehiki.

Glede na to, da virusi gripe nenehno mutirajo, njihovo popolno ime govori o njihovem geografskem poreklu in času pojavljanja.  

 

Preberite še: 

Virus prašičje gripe ni tako nevaren

Kategorija:   Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Sonce – nujno zlo

13 junija, 2012 0