Monday, July 15, 2024

Vzrok


Točen vzrok nastanka ni znan, povezuje pa se s poškodbo ali inflamacijo epididimusa. Cista lahko raste mnogo let, zato je najpogostejša pri moških med 40-timi in 60-timi leti.
 

Simptomi

Spermatokele so majhne, premer manjši od enega centimetra in so najpogosteje napolnjene s tekočino. V glavnem so neboleče, benigne, ne povzročajo neplodnosti in ne zahtevajo terapije. Če se s časom povečajo in ustvarijo nelagodnost in bolečino se lahko kirurško odstranijo.
 

Diagnoza

Za prepoznavanje spermatokele je najpomembnejši pregled in otip testisa. Diagnoza se najpogosteje postavlja z otipom medtem ko moški stoji. Lahko se odkrije tudi s transluminacijo (osvetljevanjem) mod. Diagnoza se potrdi z ultrazvokom, s t.i. color-dopplerjem, s katerim je mogoče prikazati pretok krvi v snemanem področju telesa.
 

Zdravljenje

Večina spematokel ne zahteve nikakršnega zdravljenja. V primeru bolečin se prejemajo analgetiki, pristopi se k kirurški odstranitvi spermatokele (spermatokelektomija). Lahko se prejme tudi skleroterapija, vendar se zaradi tveganja za nastanek neplodnosti izvede samo pri starejših moških, ki ne planirajo potomstva

Kategorija:   Moško zdravje
Naslednji prispevek

Parafimoza

13 junija, 2012 0