Tuesday, March 21, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Raziskava ponuja neizpodbitne dokaze o neposredni povezavi kratkotrajnega spanca (krajšega od šest ur) in povečane verjetnosti prezgodnje smrti. Raziskava je še pokazala, da lahko tudi predolg spanec (več kot devet ur) predstavlja podobno težavo. Predolgo spanje samo po sebi ni smrtno nevarno, lahko pa je simptom težke in potencialno smrtne bolezni, dodajajo v svojem sporočilu.


Znanstveniki so v raziskavo zajeli 16 vodenih študij v Veliki Britaniji, ZDA, v nekaterih evropskih državah in vzhodni Aziji, v kateri je sodelovalo 1,3 milijona ljudi. Njihovo zdravje so spremljali 25 let, v katerih je umrlo 100.000 sodelujočih.

»Prekratko spanje lahko izzove bolezen, predolgo spanje pa je lahko simptom kakšne bolezni,« pravi profesor Francesco Cappuccia, vodja programa Spanje, zdravje in družba na University of Warwick.

Zdravju najbolj idealno spanje predstavlja termin med šestim in osmim uram, je zaključil strokovnjak.

Nezadosten spanec lahko izzove diabetes, visok krvni tlak in povečano vsebnost holesterola. Morebitne bolezni so posledice številnih hormonalnih ali metaboličnih nepravilnosti, ki nastanejo kot posledica prekratkega sna.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ultrazvok kot moška kontracepcija?

13 junija, 2012 0