Sunday, May 26, 2024

Po njihovi raziskavi objavljeni v reviji Cancer Epidemiology so se za ostale slabe dejavnike pokazali še začetek menopavze in kajenje. Zadnja spoznanja kažejo jasno sliko povezanosti med splavom in rakom na dojki. V zadnjih 14-tih mesecih so celo štiri raziskave pripeljale do podobnih zaključkov. Te raziskave so izvedli na Kitajskem, v Turčiji in ZDA.


Raziskava v Veliki Britaniji še ni popolnoma ažurna, zato puščajo verjetnost napake.

»Naša raziskava je zajelo vzorec zgolj 300 žensk, zato je mogoče, da obstaja verjetnost statistične napake. Mnogo večje raziskave, ki so zajele tisoče žensk niso pokazale povsem enake vzporednice,« je dejala dr. Kat Arney.

Spoznanja pa so pokazala, da se Britanke ne zavedajo nevarnosti, ki jih s seboj prinaša splav.

»Zame je to nov dokaz povezanosti splava in raka na dojki. Soočili smo se z zagovorniki abortusa, ki zelo spretno prikrivajo dokaze. Raziskave po vsem svetu so pokazale, da predstavlja splav za razvoj tumorja na dojki zelo visok faktor tveganja. Kdaj bo medicinska stroka potegnila glavo iz peska in se soočila s tem dejstvom?« se sprašuje prof. Jack Scarisbrick, predsednik Life-a svetovalne dobrodelne ustanove.

Rak na dojki povzroča visoka vsebnost oestradiola, hormona, ki stimulira rast prsi v nosečnosti?

Čeprav je kraljeva univerza za ginekologijo priznala verjetnost povezanosti raka in splava, je večina medicinskih strokovnjakov še vedno razdeljena zahvaljujoč raziskavi na Oxfordu v letu 2004, ki pravi, da splav ne poveča tveganja za razvoj tumorjev na dojki.

Vseeno so nekateri znanstveniki mnenja, da je bila raziskava irelevantna, saj so bile sodelujoče ženske še premlade, da bi se pri njih razvila bolezen.

Skeptiki verjamejo, da raka povzroča oestradiol, hormon, ki stimulira rast prsi v nosečnosti. Njegov učinek je minimalen pri ženskah, ki s porodom končajo nosečnost, pri ženskah z abortusi pa ostaja na zelo visokem nivoju.

Od leta 1971 se je število raka na dojki povečalo za 80%, istočasno pa se je število splavov iz 18.000 povečalo na 200.000 na leto, piše Daily Mail.

Že v začetku tega leta je dr. Louise Brinton, ki v začetku ni verjela v povezanost, spremenila stran in je prepričana, da abortus za 40% povečuje verjetnost raka na dojki.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice