Friday, July 19, 2024

Namen študije je bil ugotoviti, kako in kakšne vrste kontracepcije za preprečevanje neželenih nosečnosti uporabljajo ženske in koliko so o možnostih kontracepcije seznanjene. Od vseh držav nekoliko odstopajo Francija, kjer skoraj polovica žensk uporablja kontracepcijske tablete, ter baltske države in Rusija, kjer kontracepcijske tablete uporablja manj kot 20 odstotkov žensk. So pa, zanimivo, med najbolj spolno aktivnimi prav Rusinje (poleg Italijank in Čehinj), saj jih ima 56 odstotkov spolne odnose vsaj enkrat na teden. Najmanj aktivne so Avstrijke in prebivalke skandinavskih držav.


Odgovorna spolnost

V raziskavo slovenske ženske niso bile vključene, vendar doc. dr. Bojana Pinter, dr. med., z Ginekološke klinike Kliničnega centra meni, da smo Slovenke o uporabi kontracepcije dobro ozaveščene. Kontracepcijske tablete uporablja približno 20 odstotkov vseh Slovenk v rodni dobi, s sedmimi odstotki je zastopan maternični vložek. "V zadnjih desetih letih se je na področju kontracepcije v Sloveniji precej spremenilo. Zaradi vse večje ozaveščenosti upada število umetnih prekinitev nosečnosti, predvsem pa se zavest o varnih spolnih odnosih dviga pri najstnikih. Kljub zgodnejšemu začetku spolne aktivnosti v primerjavi z evropskim povprečjem (polovica najstnikov ima prvi spolni odnos do vključno sedemnajstega leta) zadnje statistike Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da smo v preprečevanju mladostniške nosečnosti med najuspešnejšimi evropskimi državami, saj je delež zanositev med mladostnicami med najnižjimi v Evropi," pravi Pintarjeva. Na zaščito pri prvem spolnem odnosu pozabi manj kot desetina najstnikov. Nekoliko bolj so ginekologi zaskrbljeni zaradi ravnanja žensk srednje generacije, saj se jih za umetno prekinitev nosečnosti odloči približno dva odstotka na leto.

Omejena izbira kontracepcije

Zaradi majhnega trga smo slovenske ženske pri izbiri kontracepcije omejene. Poleg naravnih načinov preprečevanja neželenih nosečnosti imamo na voljo 15 vrst kontracepcijskih tablet, diafragmo, maternični vložek, razne spermicide in kontracepcijsko injekcijo, za katero se mora odločiti ginekolog in jo naročiti v tujini. "Za zdaj Slovenkam ne moremo ponuditi kontracepcijskega obliža, mini pilule, ženskega kondoma in hormonskih vsadkov, upamo pa, da smo z vstopom v Evropsko unijo tudi korak bliže vsem novejšim oblikam kontracepcije, ki se pojavljajo v svetu," pravi Pintarjeva. Meni še, da večji problem kot slab izbor kontracepcijskih metod predstavlja prepozno odločanje žensk za prvega otroka. Trenutna povprečna starost Slovenke pri prvem porodu je 27 let.

Na trgu nova kontracepcijska tableta yasminelle

Od septembra je tudi na slovenskem trgu na voljo nova nizkoodmerna kontracepcijska tabletka yasminelle, ki jo je razvila farmacevtska družba Schering. Posebnost tabletke je v nizki vsebnosti hormona esterogena in dodatku hormona drospirenona, ki je po sestavi najbolj podoben naravnemu hormonu progesteronu. Tabletka zato ugodno vpliva na izboljšanje splošnega dobrega počutja, pomaga pri zniževanju telesne teže z odvajanjem odvečne tekočine iz telesa, obenem pa blagodejno vpliva na kožo, odpravlja akne ter občutno zmanjšuje napetosti v prsih in trebuhu. Kljub temu ženske kot najpogostejše neželene učinke, ki so se pojavljali ob jemanju tabletk, navajajo prav čustveno labilnost, glavobol, bolečine v trebuhu, akne, boleče dojke, povečanje dojk, dismenorejo, metroragijo in povečanje telesne teže. Yasminelle najučinkoviteje preprečuje nosečnost pri mladih zdravih ženskah. V neprimerjalni študiji, kjer je 220 žensk tablete jemalo 26 ciklusov, so zabeležili dve nosečnosti.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kitajci prepovedali kirurško podaljševanje nog

13 junija, 2012 0