Wednesday, May 29, 2024

Za vnetno bolezen male žličke in zaplete pri spolno prenosljivih boleznih so značilna vnetja reproduktivnih organov. Skoraj vsaka deseta ženska z vnetji v mali žlički s časom postane neplodna.


Rezultati te raziskave so pokazali, da so recidivi vnetja male žličke odgovorni, v primerjavi s samo enkratnim vnetjem, odgovorni za nastanek neplodnosti. Prav tako je raziskava potrdila, da imajo ženske s pogostimi recidivi omenjenega vnetja štirikrat višje tveganje za razvoj kronične bolečine v mali žlički.

Rezultati kažejo, da so vnetja male žličke resno vpletena v žensko reproduktivno zdravje, zato strokovnjaki opozarjajo na pomembnost preventive, zgodnjega odkrivanja in agresivnega zdravljenja spolno prenosljivih bolezni.

Vnetje male žličke

Pod vnetje male žličke štejemo okužbe zgornjega dela ženskega reproduktivnega sistema: maternični vrat, jajcevodi in jajčniki. Pri vnetjih se lahko pojavijo tudi abscesi.

Pogosti simptomi in znaki zajemajo bolečino v spodnjem delu trebušne votline, izcedek in neredne menstrualne krvavitve.

Zapleti, ki lahko sledijo so neplodnost, kronična bolečina v mali žlički in ektopična (zunajmaternična) nosečnost.

Diagnoza se postavi na osnovi izvida PCR iz cerviksa (Neisseria gonorrhoeae in klamidija), vlažnega razmaza izcedka s fiziološko raztopino, ultrazvokom ali laparoskopijo.

Vnetne bolezni se zdravijo z antibiotiki.