Monday, March 4, 2024
10 avgusta, 2020

Spolnost med nosečnostjo: 3 najpogostejša vprašanja

By 0 3374 Views

ALI SE BO MOJA ŽELJA PO SEKSU MED NOSEČNOSTJO SPREMENILA?

Zaradi telesnih in čustvenih sprememb v nosečnosti je seveda nekaj povsem običajnega, da se spremeni tudi vaš libido. Vedeti morate, da se pri nekaterih ženskah želja po seksu poveča, spet pri drugih upade. Najpogostejši razlogi za zmanjšano spolno slo so izčrpanost, slabost, bruhanje. Z naraščanjem gestacijske starosti se večata tudi vaša maternica in trebuh, kar lahko vpliva na otežen seks v poziciji, ki vam sicer ugaja. Po drugi strani pa se poveča pretok krvi v predelu vagine in maternice, zaradi česar ste bolj občutljivi na dotik. Večje in občutljivejše so tudi vaše dojke, zato je lahko spolni odnos bolj prijeten, kar vpliva na povečan libido.


KAJ NAJ STORIM, DA BODO MOJI SPOLNI ODNOSI V ČASU NOSEČNOSTI PRIJETNI?

V času nosečnosti lahko pride do izrazite suhosti nožnice, kar vpliva na boleče spolne odnose. Pri tem si lahko pomagate z lubrikantom, ki pa naj bo zasnovan na vodi. Poleg tega se ne bojte eksperimentirati – poskusite nove pozicije, ki so primerne za nosečnice. Misionarski položaj ob velikem trebuhu ni najbolj prijeten – morda vam bo udobneje, če ležite na boku, če stojite, ali pa ste v položaju na vseh štirih. Pomemben dejavnik za prijetne spolne odnose je tudi pogovor z vašim partnerjem – odkrito mu povejte, kaj vam je med seksom prijetno in kaj ne.

ALI JE SEKS MED NOSEČNOSTJO VAREN?

Nosečnost ni bolezen, temveč fiziološko obdobje v življenju ženske, kar pomeni, da ni razloga, da bi se v tem času odpovedali spolnim odnosom. Če vaša nosečnost poteka normalno, vaginalni, oralni, analni spolni odnosi in masturbacija niso odsvetovani. Tudi gestacijska starost pri tem ne igra vloge – spolne odnose imate lahko v kateremkoli tromesečju. Vaš otrok je med seksom zaščiten s plodovnico, amnijsko vrečko ter materničnim vratom, zato ni bojazni, da bi ga med spolnim odnosom poškodovali. Včasih lahko ob spolnem aktu občutite krče, še posebej, če ste v zadnjem tromesečju nosečnosti. Ti so posledica oksitocina, hormona, ki se sprošča med orgazmom in prostaglandinov, ki se nahajajo v spermi.

Običajno izginejo v 1 do 2 urah in so popolnoma običajni. Pojavi se lahko tudi ”spotting” (minimalna krvavitev), saj je vagina obdana z majhnimi venami, ki lahko ob trenju počijo. Krvavitev spontano preneha v 24 do 48 urah.

Če ste v dvomih, ali imeti spolni odnos ali ne, se o tem pogovorite s svojim izbranim ginekologom. Ta vam bo odsvetoval spolno interakcijo odsvetoval le v sledečih primerih če:

  • vam tekom nosečnosti odteka plodovnica
  • vam grozi prezgodnji porod
  • imate predležečo posteljico (placenta previa)
  • imate obilen krvav vaginalni izcedek

 

V kolikor obstaja možnost, da imate vi ali vaš partner spolne odnose z drugimi osebami v času nosečnosti, vselej poskrbite za zaščito proti spolno prenosljivim boleznim (kondom). Po vsakem spolnem odnosu poskrbite tudi za ustrezno higieno intimnega predela.

 

Pia Dobravec

Kategorija:   spolnost
Naslednji prispevek

Najboljši seks položaji med nosečnostjo

16 septembra, 2020 0