Thursday, June 20, 2024

Izkušnja številnih ozdravljenih onkoloških pacientk govori o izgubi spolne sle in strahovih povezanih z dojemanjem spolnih odnosov po postavljeni diagnozi. Večina medicinskega osebja se o tej temi s svojimi pacientkami ne pogovarja, ter jih tako bolj kot ne prepuščajo samim sebi in njihovim skrbem. Pomanjkanje spolne sle po operaciji ali zdravljenju raka ni nič nenavadnega: iskanje odgovorov pa je zahteven izziv.


Kako rak na dojki vpliva na spolno slo?

Odstranitev ene ali obeh dojk je za ženske izjemno travmatična izkušnja in že sama po sebi tvori enega izmed največjih dejavnikov izgube spolne sle. Mastektomija sproži številna vprašanja: Kako bo odreagiral partner? Kako bo odreagiral na brazgotine? Sem brez dojk še vedno ženska? Vsa podobna vprašanja igrajo pomembno vlogo pri samooceni, ter ženskam tako pomembnemu zapeljivemu počutju.

Rak dojke in telo

Rak na dojki na življenje žensk in njihovih partnerjev vpliva na več  načinov. Opišimo nekaj sprememb, ki jih lahko pričakujejo ženske z diagnosticiranim rakom na dojki:

·         Brazgotine ali sprememba oblike dojk privedejo do pomanjkanja samozavesti in negativnih občutkov o sebi

·         Na mestu kirurškega posega se pojavi fizična bolečina

·         Zaradi kemoterapije ali bioloških zdravil se lahko pojavi nenadna menopavza, ki prinaša še hujše in bolj izrazite negativne stranske učinke kot naravni prehod v klimakterij

·         Na spolno slo vplivajo tudi hormonske spremembe

·         Zdravila kot so tamoksifen, antidepresivi in inhibitorji aromatoze so povezani z nizko spolno slo

·         Strah pred ponovitvijo bolezni

·         Partner, ki med zdravljenjem postane negovalec, ima lahko pri prehodu na vlogo pred diagnozo nekaj težav

Čustva

Medtem ko je rak dojke pogosto posledica fizičnih in fizioloških sprememb, ki vplivajo na pomanjkanje spolne sle, večina strokovnjakov meni, da so v resnici emocionalni dejavniki tisti, ki so odgovorni za samo dojemanje spolnega življenja po premagani bolezni. številne pacientke skrbi ponoven izbruh bolezni, ter percepcija partnerjev, ki privede do izogibanja spolnih odnosov. Ženske skrbi suhost vagine, ki sčasoma vodi v pomanjkanje spolne vzburjenosti, ki dejansko privede k suhosti in neugodju.

Kako nazaj?

Če ste po ozdravljenem raku na dojki pripravljeni na spolne odnose, vendar vas še vedno razžira kanček dvoma, poskušajte upoštevati naslednje nasvete:

·         O svojih fobijah in dvomih se z vašim partnerjem odkrito pogovorite. Na sicer neprijetno življenjsko izkušnjo zrite optimistično in pozitivno.

·         Ne pozabite, da bo partner manj osredotočen na brazgotine kot si predstavljate v mislih

·         Začnite počasi, mogoče celo s samozadovoljevanjem, s čimer boste sprostili um in telo. Samozadovoljevanje je povsem nežen način ugotavljanja želje po dotiku.

·         Spremenite dojemanje spolnosti. Ni nujno, da se spolni odnosi takoj začnejo s penetracijo; začnite s poljubi, masažo, že omenjeno masturbacijo, igricami ali spolnimi igračami.

Individualnost

Vse ženske, ki so premagala raka na doki, pa imajo o ponovnem dojemanju spolnosti svojo izkušnjo. Nekatere ne občutijo nelagodja in se spolnim odnosom predajo z zelo malo spremembami, spet druge doživljajo pravo agonijo. Naj vas spolni odziv ne skrbi preveč, ne obremenjujte se in ne silite v nekaj v kar niste pripravljeni. Kljub pomanjkanju spolne sle ne pomislite takoj na težave. Ne zapirajte se vase in se odkrito pogovorite s svojim partnerjem. Ko boste pripravljeni boste zagotovo našli način da ponovno stopite korak v smeri spolne naslade in užitkov. Lahko, da boste spolnost dojemale drugače, lahko se boste počutile drugače kot pred boleznijo, vendar je pomembno, da spolnost ponovno vključite v svoje življenje. 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Malo kalorij in veliko energije

10 novembra, 2014 0