Wednesday, May 29, 2024
5 julija, 2019

SPOLNOST V NOSEČNOSTI: KDAJ, KAKO IN ALI LAHKO POŠKODUJEM OTROKA?

By 0 1585 Views

Spolnost v nosečnosti je še vedno tema, ki je nelagodna, nenavadna, za marsikoga nesprejemljiva. Kdaj v času nosečnosti lahko začnem s spolnostjo, kdaj moram z njo prenehati? Je sploh dovoljena? Kateri položaji so priporočljivi, kateri udobni?


Verjamemo, da nosečnice velikokrat ne veste, kam po odgovore. Tudi, če jih dobite, pa se ti med seboj lahko povsem razlikujejo. Na spletu se nahaja veliko nestrokovnih nasvetov, ki vas bodo samo prestrašili.

Spodaj smo zbrali vse, kar niste vedeli o spolnosti v času nosečnosti. Da bo enkrat za vselej konec dilem.

Najprej morate vedeti, da, če vaša nosečnost poteka normalno in nimate nobenih težav, zaradi katerih bi vam ginekolog odsvetoval spolnost, ni razloga, da ne bi bili spolno aktivni. Če to želite, seveda. Zagotovo obstaja vsaj ena prednost: ne morete zanositi 😉

Se pa spolnost v času nosečnosti spremeni. V prvem trimesečju, ki je za številne izredno naporno, polno slabosti in utrujenosti, nosečnice o seksu niti ne premišljujejo. Lažje je v drugem trimesečju, že zato, ker hormoni povzročijo zvišanje libida ter željo po ljubezni, intimnosti in spolnosti. Te dni nujno izkoristite, saj bo kasneje trebuh vedno večji, zaradi česar bo tudi morebiten spolni odnos dosti bolj okoren, nepriročen in nelagoden.

Vas skrbi, da bi poškodovali plod?

To skrbi večino nosečnic, tako da niste edine, ki se obremenjujete s tem vprašanjem. Naj vas pomirimo, da se to ne more zgoditi v nobenem primeru. Plod leži v vovoju, ki ga obdajata tekočina in naposled tudi maternično ustje.

Plod sicer lahko čuti nežne tresljaje, a s tem ni nič narobe. Tresljaji ob teku so večji od tresljajev ob spolnem odnosu.

Kaj pa položaji?

Ko je v času prvega trimesečja trebuh še majhen, počnite to, kar vam je tudi sicer všeč, saj posebnosti pri različnih položajih ni. Kasneje pa izbirajte takšne, da vam trebuh ne bo v napoto oziroma, da na trebuh ne bo pritiska.

Večini najbolj ustreza položaj, imenovan ”žlička”, ko oba ležita na hrbtu, ženska pa je proti partnerju obrnjena s hrbtom.

Kategorija:   Nasveti, spolnost
Naslednji prispevek

Ali seks rešuje težave v partnerskem odnosu?

25 aprila, 2020 0