Monday, July 22, 2024

Kljub splošnemu mišljenju, da se ljubezen s časom ohlaja, je novo raziskovanje pokazalo, da  ljubezen preživi tudi skozi čas, poroča LiveScience.


Večino ljudi verjame, da sta romantika in dober seks kratkotrajne narave in se s časom spremenita samo še v prijetno druženje. Nova raziskava je pokazala, da okoli 13% parov v dolgi medsebojni vezi ohranjajo visoko stopnjo romantike in spolne privlačnosti.

Ljudje v srečnih zvezah so boljšega zdravja, odpornejši na stres, njihov imunski sistem je močnejši, trdijo znanstveniki. Raziskave so dokazale, da ljudje v srečnih zvezah živijo dlje kot njihovi samski vrstniki.  

V raziskavi, ki je privedla do teh zaključkov, je sodelovalo šest tisoč ljudi. Vzporedno so primerjali mlajše in starejše pare, oziroma pare, ki so v skupni zvezi preko dvajset let.

Obsesija izgine – ljubezen ne

Psihologi, ki so vodili raziskavo so bili presenečeni nad visokim odstotkom parov, ki so bili kljub dolgotrajni vezi zaljubljeni kot na začetku zveze.

Začetna zaljubljenost ima pogosto dimenzijo obsesije, ki pa s časom izgine. V dolgotrajni zvezi lahko ljubezen zadrži enako intenzivnost in privlačnost na obeh straneh, enako velja za spolno kemijo med partnerjema, zaključujejo psihologi.

Začetno zaljubljenost, poleg tega da vsebuje elemente obsesije, pogosto spremlja negotovost in anksioznost. V dolgotrajnih čvrstih zvezah ljudje nimajo teh negativnih občutkov.

Rad, rad in samo rad

Dosedanje raziskave so pokazale, da ljudje v dolgoletnih zvezah, v vezah v katerih se trudijo in je ljubezen še vedno na prvem mestu, še naprej hrepenijo po medsebojni ljubezni.

Prav zaradi truda okoli partnerja, večino prostega časa preživijo z njim, medsebojne konflikte rešujejo enostavno in učinkovito, zato jim uspe zadržati intenzivnost začetne zaljubljenosti.

Predhodne raziskave so pokazale na povezavo med trdno ljubeznijo in blagodejnim vplivom na občutek sreče in zadovoljstva, kar se direktno zrcali skozi naše psihofizično zdravje. Ljudje v srečnih zvezah so bolj zdravi, odpornejši na stres in imajo močnejši imunski sistem. Raziskave so dokazale, da ljudje v srečnih zvezah živijo dlje kot njihovi samski vrstniki.  

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Moški bi seks zamenjali z videoigrami

13 junija, 2012 0