Wednesday, June 19, 2024

Primanjkuje jim časa in energije, skrbi jih, da jih bo med odnosom zmotil otrok. Kar 58 odstotkov jih pravi, da jih je otrok v resnici "zasačil" pri spolnosti, zato so veliko "previdnejše" in vidijo vse manj priložnosti za dober seks.
Dober seks je ključen za dober zakon; je lepilo, ki najlažje zlepi koščke ranjene osebnosti po prepiru, poglablja intimnost in ponuja veliko zabave. Če ste poročeni ali v resnem razmerju, to verjetno veste. Če ste poročeni in imate otroke, najbrž veste tudi to, da se vam strasten, romantičen seks bolj ali manj izmika. Oglejmo si, kaj je pokazala ameriška raziskava, ki je zajela 1000 mamic, preučevala pa njihovo spolno življenje – pred in po prihodu otroka.


Po rojstvu otroka je seksa manj

Kar 87 odstotkov vprašanih mamic pravi, da je spolnosti po rojstvu otroka občutno manj. Samo 18 odstotkov jih pravi, da otroci nimajo nobenega vpliva na radosti med rjuhami. K sreči vse skupaj ni tako alarmantno, kot kažejo ti podatki. Kar 50 odstotkov mamic namreč ocenjuje, da so še vedno spolno dejavne, in menijo, da je njihovo spolno življenje zadovoljivo.

Kje je otrok?

Približno 52 odstotkov mamic se ljubi samo, kadar otroci spijo ali jih sploh ni doma, 48 odstotkov jih pravi, da so med romantičnimi trenutki otroci budni in v njihovi oskrbi, vendar kar 53 odstotkov med njimi priznava, da jih bližina otrok moti; počutijo se krive in nelagodno.

In kaj medtem počnejo otroci?

1. gledajo televizijo,
2. igrajo se v stanovanju,
3. igrajo se zunaj stanovanja,
4. delajo domačo nalogo,
5. berejo.

Želja po več spolnosti

Kar 62 odstotkov mamic si želi več seksa, samo 38 odstotkov pa jih je povsem zadovoljnih z zdajšnjo "frekvenco".

Ko otroci odrastejo …

Ali imajo več časa, ko otroci odrastejo? Žal ne! Sicer pa matere otrok, mlajših od dveh let, kot najpogostejši izgovor navedejo, da so preveč utrujene (63 proti 43 odstotkom), matere starejših otrok pa tožijo, da nimajo zasebnosti (36 proti 21 odstotkom).

Pogostnost ljubljenja

Velika večina jih seksa najmanj enkrat na teden, kar pomeni v povprečju 5,3-krat na mesec.
– 40 odstotkov parov je skupaj manj kot trikrat na mesec,
– 13 odstotkov je spolno aktivnih tri- ali večkrat na teden.

Kvaliteta seksa po rojstvu

– Približno 55 odstotkov mamic pravi, da se je po rojstvu otroka čas za seks precej skrajšal.
– Približno 51 odstotkov mamic pravi, da sta pri seksu precej tišja.
– Približno 42 odstotkov mamic pravi, da ne seksata več po vsem stanovanju.
– Približno 31 odstotkov mamic pravi, da v postelji ne eksperimentirata toliko kot pred prihodom otrok.

Kako do več "akcije"?

Približno 22 odstotkov mater je sprva menilo, da pomaga načrtovanje spolnega odnosa. Kar 67 odstotkov parov, ki so to preizkusili, pravi, da metoda ne deluje.

Kako se znova zbližati?

  • Bodita prijazna in ustrežljiva drug do drugega:
  • Pomislita, kako je bilo, ko sta se spoznavala; rože, nepričakovani telefonski pozivi, vabila v kino, na večerjo. Prav, če so otroci majhni, se je zvečer v resnici težje odpraviti ven, a možnosti za povezovanje je neskončno. Preprost, nepričakovan, iskren objem, sporočilo v predalu za nogavice …
  • Priborita si čas samo zase:- Kot smo dejali, ni nujno, da je to kino ali ples do jutranjih ur. Natočita si kozarec vina in se pogovarjajta – samo o vama!
  • Bodite čutni
  • Če se boste osredotočili na čustva in ne na slo po spolnosti, bodo iskre prišle same od sebe.
  • Ne pričakujte dober, pogost seks, če sta si sicer neznanca.
  • Kaj ima partner rad? Masažo, toplo kopel, prižgano svečo ob večerji …
  • Kateri film bi si lahko izposodili zanj?
  • Rezervirajta si primerne ure: Ni kaj, seks opolnoči, potem ko ste morali skopati in nahraniti dva otroka, je nekaj drugega kot jutranji seks. Ali vsaj popoldanski.

 

Ali si sploh želita spremembo?

Spolni terapevti opozarjajo, da je sla po naglih spremembah v spolnem življenju večkrat podobna rinjenju z glavo skozi zid – oba sta zadovoljna, čeprav seksata samo enkrat na mesec, vsakodnevni seks pa si želita zgolj zato, ker tako piše v priročnikih in ker o tem slišita od prijateljev. Narobe! Življenjska sreča je sestavljena iz tistega, kar osrečuje vas in partnerja – in ne iz tistega, kar vam narekujejo stereotipi. Če sta torej po temeljitem odkritem odgovoru prišla do spoznanja, da je "malo" za vaju povsem dovolj, naj tako ostane še naprej.

Prisluhnita si

Kaj pravi prim. dr. Marijan Košiček, terapevt? "Matere z otroki je treba razdeliti v dve skupini, na tiste, ki so pravkar rodile, in na tiste, ki imajo otroke najstnike. Pri tistih, ki so pravkar rodile in jim nenadoma ni več do seksa, gre zelo verjetno za poporodno depresijo. V blažji ali hujši obliki ima vsaka takšna depresija vzroke tudi v tem, da ženska moškega ne sprejema več kot partnerja, ampak ga je ‘izkoristila’ samo za očetovsko vlogo. Če ima ženska starejše otroke in si partnerja ne želi več, čeprav je bilo njuno spolno življenje več let zadovoljivo, je navadno vmes naveličanost; moški gre ženski na živce in spolno združenje z njim doživlja kot največjo muko. Takšne krize so pogoste in zakon zaradi njih ni obsojen na propad, če sta se le oba zakonca pripravljena ukvarjati s sabo, prisluhniti partnerju in po potrebi sprejeti pomoč terapevta."

Najprivlačnejši moški …

Mamica so odgovarjale tudi na vprašanje, kateri od znanih moških jih najbolj privlači.
1. Geogre Clooney – 32 odstotkov
2. Bradd Pit – 19 odstotkov
3. Tom Cruise – 15 odstotkov
4. Russel Crowe – 11 odstotkov
5. Denzel Washington – 10 odstotkov
6. Benjamin Bratt – 6 odstotkov
7. Matt Damon – 5 odstotkov
8. Ray Romano – 2 odstotka

Anketa med mamicami

Suzana, 28 let, mamica šestmesečne Lucije:

Z možem skočiva pod rjuhe približno enkrat na mesec. On je vse dneve službeno odsoten, jaz sem prezaposlena z dojenčkom in s službo, saj delo nosim domov. Zvečer sva preprosto preutrujena. Po porodu je bil prvi odnos precej boleč in priznam, da mi veliko samozaupanja oziroma pobude jemljejo tudi med nosečnostjo pridobljeni kilogrami. Ker se z možem sicer dobro razumeva, sem prepričana, da so težave, če temu sploh lahko tako rečem, prehodne narave.

Alenka, 27 let, mamica dveletnega Aleksa:

Seks je na programu približno petkrat na mesec. Služba in sin zahtevata toliko energije, da na seks pogosto gledam kot na gospodinjsko delo, ki ga moram nujno opraviti (a ga največkrat ne). K sreči je mož zelo razumevajoč in se trudi, da bi me pritegnil – velikokrat mu uspe. Prav zdaj se za konec tedna odpravljava v hribe – takrat bo nedvomno bolj živahno.

Silvana, 34 let, mamica 16-mesečne Erike:

Prejšnji mesec sva seksala šestkrat. Mislim, da sem jaz tista, ki bi se morala zagovarjati na zatožni klopi. Možu preprosto rečem, da sem preutrujena ali nerazpoložena. Morda bi se lahko potrudil in me skušal malce bolj motivirati, a sem tudi sama večkrat zaprta vase in nesproščena. Bo minilo? Prepričana sem, da bo, vendar ne gori voda; v tem položaju se nobeden od naju ne pritožuje naglas.

Amanda, 33 let, mati treh otrok, starih sedem, štiri in dve leti:

Skupaj sva najmanj dvakrat tedensko. Seks je resda običajno hiter, brez posebne predigre, vendar v njem oba neizmerno uživava; spolnost naju poveže, zgladi prepir in za nekaj trenutkov odnese stran od zahtev napornega vsakdana. Mislim, da bi morala pod rjuhe skočiti še pogosteje.

Marija, 42 let, mati dvanajstletne Simone in sedemletnega Lukasa:

Zadnji mesec sva se ljubila enajstkrat. Dobro se spominjam časov pred otroci, ko sva bila skupaj že kakšnih pet let; takrat sva se ljubila tudi po dvakrat na dan. Oba to pogrešava, na drugi strani pa sva vesela, da je tako, kot je. Ker delam izmenično, pogosto ne leževa skupaj spat, a k sreči pogosto drug drugega zbudiva.

Darja, 39 let, mama osemletne Jerneje in petletne Alje:

Z možem se ljubiva najmanj vsako drugo noč. Otroci so naju prej povezali kot ločili. Presrečna sem, ker čutim, da sva si z možem vsako leto bliže tudi po duhovni plati. Pri spolnosti nimam predsodkov in ne čakam na pobudo. Menim, da ženske delajo veliko napako, ko vso odgovornost za seks naprtijo na moževa ramena.

Najpogostejši izgovori mamic:

1. Preutrujena sem.
2. Ni dovolj časa.
3. Nimava zasebnosti.
4. Trenutno si ne želim seksa.
5. Mož je preveč utrujen.
6. Preveč sem osredotočena na otroke.
7. On trenutno ne čuti poželenja.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Nevarni oslovski kašelj za nosečnice

13 junija, 2012 0