Saturday, May 25, 2024

Večja verjetnost daljšega bivanja virusa obstaja pri ženskah z istočasno okužbo materničnega vratu, življenjski slog in narava spolnih odnosov pa lahko pospešita ali upočasnita spontano odstranitev virusa iz telesa.


»Analne okužbe so pogoste, vendar kratke. Prezistenca virusov je verjetnejša pri visoko-rizičnih ženskah. Svetuje se jim izogibanje analnim spolnim odnosom, vključno s penetracijo prstov, ter v primeru analnega spolnega odnosa redna uporaba kondomov,« je napisala dr. Anna-Barbara Mosicki iz California University.

Za preučevanje naravnega poteka analne infekcije s HPV, so v sedmih letih (84,5 mesecev), spremljali 75 HPV-analno pozitivnih žensk (povprečna starost 23,5 let).

V Clinical Infectious Diseases so zapisali, da se rak anusa pojavlja v razmerju 1,5 : 100.000, pogosteje pa prizadene ženske. Ocenjuje se, da je v letu 2012 za omenjeno vrsto raka zbolelo 2.250 Američanov in 3.980 Američank.

Stopnja obolevnosti je od leta 1973 do 2009 pri ženskah narasla za 2%.

Znani dejavniki tveganja so analni seks, kajenje in višje število spolnih partnerjev. Višje tveganje se pojavi tudi v primeru anamneze CIN 3, vaginalnem ali cervikalnem karcinomu, ter motnji imunskega sistema kot tudi v primeru okužbe s HIV-om.

Pri 83% žensk, ki so imele HPV visokega tveganja, se je telo virusa spontano očistilo v treh letih, izjema je bil HPV tip 16, ki se ga najpogosteje povezuje z rakom anusa, njegov klirens znotraj treh let je bil nižji od 76%.

Počasnejši klirens humanega papiloma virusa tip 16 je istočasno povezan z okužbo materničnega vratu, pitjem alkohola, analnim spolnim odnosom in neuporabo kondoma.

Povezava s cervikalno okužbo bi lahko kazala na vrsto globalne imune disregulacije. Telo se virusa hitreje reši z uporabo kondomov, ter ob nižjemu številu spolnih partnerjev. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Jagode znižujejo holesterol

27 februarja, 2014 0