Thursday, April 25, 2024

Nosečnice so neverjetno inovativne, ko gre za uživanje in pripravo različnih kombinacij hrane, zato se na njihovem meniju pogosto znajdejo gumirani bomboni in majoneza, kumarice in čokolada…, torej kombinacije, ki jih morate nujno pozabiti.  


Mnoge matere se svoje nosečnosti spominjajo ravno po jutranjih slabostih, ki so močnejše v prvem tromesečju nosečnosti. Čeprav točnega vzroka za nastanek nosečniške slabosti ne poznamo, obstajajo živila, ki vam pogosteje obračajo želodec. Slabost v nosečnosti pogosto imenujemo jutranja slabost, vendar se lahko pojavi v kateremkoli času dneva in noči. Ne obupajte prehitro, obstajajo namreč triki s pomočjo katerih se lahko jutranje slabosti popolnoma ozdravite, zagotovo pa jih z njihovo pomočjo ublažite. Obroke razdelite na več manjših, iz svoje prehrane izločite mastno in težko hrano, zmanjšajte porabo sladkarij, izogibajte se mesu.  

Pozabite na »težko«  hrano

Strokovnjaki svetujejo, da zaradi nosečniških slabosti, oziroma zaradi dodatnih iritacij že tako razdraženega želodca, iz prehrane izločite mastno in težko hrano, izogibajte se sladkarijam in mesu.

Eden od zlata vrednih nasvetov je, še posebno zjutraj, da takoj ko vstanete pojeste košček kruha in tako umirite želodec. V kolikor je slabost prisotna tudi čez cel dan, pojejte košček krekerja, ali grizljajte orehaste plodove. Nezdrava prehrana in sladkarije bodo pospešile izločanje želodčne kisline, zato morate v prehrano vključiti sadje, kuhano zelenjavo in mlečne izdelke. Z beljakovinami bogata prehrana uspešno premaguje slabost.  

Poiščite zdravniško pomoč

Na obraz položite vlažno brisačo, ki vas bo osvežila in umirila slabost. Če začutite slabost zaužijte mentolov bombon.  

Izogibajte se kupljenih sokov, saj večina vsebuje aditive, ki dražijo želodčno sluznico. Posladkajte se s sokovi iztisnjenimi iz svežega sadja, ali pa želodec umirite s pitjem zeliščnih čajev. Ne pijte med obrokom, saj vas lahko pitje napihne in povzroči dodatne želodčne tegobe.  

Naj vam ne bo nerodno zaprositi za zdravniško pomoč, ali pomoč farmacevta, ki vam bosta svetovala uživanje različnih vrst mineralov in vitaminov, ki lahko ublažijo slabosti.  

Zelo pomembno je, da nekatere vrste hrane in dodatkov k prehrani ne zaužijete na prazen želodec. Železo, ki ga vsebujejo lahko dodatno razdraži želodec. V kolikor se odločite za jemanje vitaminov in mineralov, tega ne počnite na svojo roko. Nujno se posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.  
 

Naslednji prispevek

Zdravila v nosečnosti

13 junija, 2012 0