Monday, June 17, 2024

Hormonske in fiziološke spremembe v nosečnosti lahko vplivajo tudi na vid, vendar težave po porodu ponavadi spontano izginejo.


Suhe oči

Suhe oči so v nosečnosti dokaj pogost simptom. Manifestirajo se kot občutek razdraženosti, pekočega občutka in občutka peska v očeh, kar je lahko v primeru, še posebej če nosite kontaktne, leče zelo neprijetno.

Zdravljenje: Pri svojem zdravniku preverite če so kapljice za oči ali umetne solze primerne za uporabo v nosečnosti (številne vsebujejo živo srebro, ki je nevarno za zdrav razvoj ploda). Preverite tudi, da ne vsebujejo konzervansov, ki bi lahko poškodovali mehke kontaktne leče.

Zamegljen vid

Nosečnost lahko povzroči zastajanje tekočin, ki lahko spremenijo obliko in debelino očesne roženice. Majhne spremembe povzročijo popačeno sliko ali zamegljen vid, ki ponavadi spontano izgine po porodu ali končanem dojenju.

Zdravljenje: Če simptomi ne motijo, zdravljenje ni potrebno, v kolikor so hujše narave se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravniki med nosečnostjo ponavadi odsvetujejo lasersko operacijo ali zamenjavo kontaktnih leč, saj se po nosečnosti roženica vrne v normalno naravno stanje pred nosečnostjo.

Preeklampsija

Spremembe vida v nosečnosti pa so lahko simptom preeklampsije. Blaga preeklampsija se pojavi ob približno 3 -5% nosečnosti. Simptomi preeklampsije vključujejo visok krvni tlak in prisotnost beljakovin v urinu. Težave z vidom so ponavadi povezane z začasno izgubo vida, občutljivostjo na svetlobo, zamegljen vid, avro ali utripajočim vidom.

Zdravljenje: Pomembno je, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč. Preeklamspija je lahko nevarna za mater in plod.

Gestacijski diabetes

Gestacijski diabetes je začasna oblika sladkorne bolezni, ki se pojavi zgolj v nosečnosti. Med drugimi simptomi pa povečuje tveganje za poškodbe oči. Zamegljen vid lahko nastane tudi kot posledica previsoke vsebnosti sladkorja v krvi, ki vpliva na pretok krvi v očesnih krvnih žilah.

Zdravljenje: Vaš ginekolog bo med nosečnostjo skrbno spremljal razvoj sladkorne bolezni. Vsebnost sladkorja v krvi je potrebno redno spremljati. Sprememba prehranjevalnih navad, več gibanja bosta okrepila nadzor in porabo sladkorja v krvi, kljub temu pa je pri nekaterih nosečnicah potrebno zdravljenje. 

Naslednji prispevek

Morebitna tveganja spolnih odnosov v nosečnosti

31 julija, 2014 0