Wednesday, February 28, 2024

Vemo, da vsakodnevne obremenitve zelo slabo vplivajo na naše telo; poleg vsega drugega zmanjšujejo telesno odpornost. Zagotovo nočete biti med tistimi, ki bodo takoj po silvestrski noči pristali v postelji – pa ne z divjim ljubimcem, marveč z robčkom v roki. Ne pozabite nase, tudi kadar imate napet urnik in veliko dela. Telo vam bo hvaležno, okolica pa vam bo zavidala svežino, mladostnost in poskočnost.


Pripravili smo štiri vaje z veliko žogo, s katerimi boste nežno raztegnili mišice in se predvsem pošteno sprostili. Če nimate žoge, lahko tretjo in četrto vajo priredite in ju izvedete brez nje. Tudi tako se boste prijetno sprostili. Prvih dveh vaj brez žoge žal ne boste mogli učinkovito izvesti.

Med vadbo si lahko omislite nežno glasbo, v kateri resnično uživate, saj boste tako učinke sproščanja še okrepili.
V nobenem od opisanih položajev ne smete občutiti bolečine ali nelagodja. Vajo izvedite do točke, na kateri se še udobno počutite. Pretiravanje zagotovo ni ključ do prijetne sprostitve.

Pri vsaki vaji

  • razteg zadržite vsaj 10 sekund in ga po želji ponovite večkrat,
  • izvedite razteg do točke blage napetosti in ne do močne bolečine,
  • se poskušajte čimbolj sprostiti,
  • dihajte naravno in sproščeno.

Sedite na žogo in se po njej spustite v počep. S pokrčenimi nogami se udobno oprite ob tla. Roke položite na boke ali pa naj počivajo na žogi. V tem položaju poiščite ravnotežje in se sprostite (A). Z žogo se počasi zakotalite nazaj, tako da bodo noge iztegnjene, hrbet pa se bo karseda prilegal površini žoge. Nežno se raztegnite, trenutek zadržite položaj in se spet počasi "pripeljite" v začetni položaj.

Vajo izvedite nekajkrat, vendar samo do točke, na kateri se še dobro počutite. Poskušajte se resnično sprostiti. Če boste ob raztegu zaprli oči, pazite na ohranjanje ravnotežja.

Lezite na žogo (na trebuh) in se za boljše ravnotežje z nogami oprite ob tla. Roke naj sproščeno visijo nad glavo. Nežno se raztegnite, sprostite vse mišice telesa in nekaj časa vztrajajte v takšnem položaju. Misli naj odpotujejo daleč stran od vsakodnevnih skrbi; poskušajte se resnično sprostite. Lahko zaprete oči, vendar pazite na ohranjanje ravnotežja.

Sedite na žogo. Poravnajte telesno držo in stisnite trebušne mišice. Roke sklenite na hrbtu. Potisnite ramena nazaj, lopatice naj bodo skupaj. Pri tem roke potisnite čim dlje od hrbta. Po želji lahko glavo spustite proti prsim. V prsnih mišicah in mišicah ramenskega obroča boste čutili prijeten in sproščujoč razteg. Dihajte sproščeno. Počasi (dvignite glavo) spustite roke, sprostite ramena in vajo po želji večkrat ponovite.

Sedite na žogo. Poravnajte telesno držo in stisnite trebušne mišice. Počasi se sklonite naprej (A) in z zadnjico potisnite žogo nazaj, tako da iztegnete noge (B). V mišicah hrbta in zadnji stegenski mišici morate čutiti prijeten, sproščujoč in ne boleč razteg. Dihajte sproščeno. Počasi se vrnite v začetni položaj in vajo po želji ponovite še večkrat.

Sedite na žogo. Vzravnajte se in stisnite trebušne mišice. Z levo roko se oprite na žogo, desno dvignite nad glavo. Počasi odklonite trup v levo; gib naj spremlja tudi roka. Začutili boste prijeten razteg po desni strani trupa. Dihajte sproščeno. Počasi se vrnite v začetni položaj in vajo po želji ponovite še večkrat (A). Nato trup zasučite in obrnite čimbolj proti tlom, zadržite za trenutek (B) in se nato spustite še v predklon. Obe roki naj sproščeno visita pred telesom (C). Nato se skozi enako gibanje po drugi strani vrnite v začetni položaj. Vajo izvedite še enkrat, tokrat od leve proti desni strani.

Opozorilo: Osebam, ki imajo težave z zdravjem, pred vadbo priporočamo posvet z zdravnikom.
Obiščete nas lahko tudi na spletni strani: www.fc-megafit.com.

Vir: Viva

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Uspela prva operacija v breztežnem stanju

13 junija, 2012 0