Monday, June 17, 2024

Stanje povzročajo sramne uši, Phthirius pubis. Uši imajo podaljšano štirioglato glavo s poudarjenimi očmi. Telo je ploščato z relativno velikim zadkom. Sramna uš je nekoliko manjša kot siva, ali bela uš, vendar ima relativno daljše noge. Življenjska doba uši je okoli enega meseca. Samica uspe v tem času izleči 200-300 jajčec (gnid), ki se prilepijo ob sramne dlake. Uš se izleže po dveh tednih, v treh pa popolnoma odraste. Odrasla uš se prisesa ob korenino dlake, kjer sesa gostiteljevo kri.


Simptomi

Glavni znak bolezni je srbenje v genitalnem predelu. Prizadeta so lahko tudi perianalno, periumbikalno in aksilarno območje. Sramne dlačice so posute z belkastimi tvorbami, gnidami. Na mestu vboda se lahko pojavijo majhne modrikaste krastice.

Diagnoza

Anamneza (promiskuiteta, okužen partner), gnide na sramnih dlakah, prisotnost modrikastih krastic na koži prizadetega predela, srbenje. Diagnoza se postavi s pregledom prizadetega območja in ličink s povečevalnim steklom.

Zdravljenje

Depilacija zajetega področja, prejemanje živosrebrnega precipitata, ali lindana na prizadeta področja. Lahko se prejemajo tudi insekticidi (DDT).

Kategorija:   Novice, Spolne bolezni
Naslednji prispevek

S hrano do lepših las

24 januarja, 2014 0