Saturday, April 13, 2024

Blaga srbečica v nosečnosti se pojavi kot posledica povečanega volumna krvi, in posledično višje prekrvavljenosti največjega človeškega organa – kože. Povečana kardiovaskularna aktivnost pa se lahko zrcali pri razvoju aken. Putika ali povišana vsebnost sečne kisline v organizmu lahko srbečico samo še poslabša.


Srbečici se postavite po robu

Za boljše počutje in preprečevanje srbečice so na voljo številne metode:
•    Na prizadeto območje vtrite kremo ali losjon, ki vsebuje cinkov oksid (uspešno blaži simptome suhega draženja kože).
•    Občutek srbenja slabo vpliva na psihično počutje, praskanje pa lahko iritrira kožo. Namesto s prsti, praskanje izvajajte s primerno plišasto igračko ali s čim podobno nežnim
•    Izogibajte se tesnim oblačilom, nosite ohlapna bombažna oblačila

Kožni izpuščaji v predelu abdomena

Bolj kot se bliža dan poroda, večja je verjetnost pojave kožnih izpuščajev na trebuhu nosečnice. V primeru prizadetosti vam ponujamo nekaj osnovnih nasvetov:
•    Izpuščajev ne praskajte, saj lahko poškodujte kožo
•    O terapiji lajšanja srbečice se posvetujte z vašim ginekologom
•    V primeru, ko srbenje postane resna težava, ali pa se pojavi zlatenica (porumenelost kože in beločnic), takoj obiščite svojega zdravnika. Mogoče ste ena izmed redkih nesrečnic, ki jih je prizadel zelo redek zaplet v nosečnosti, ki se imenuje intrahepatična holestaza v nosečnosti (ICP).

Preberite še:

Zdravje ploda in zarodka

Nosečnica in zdravje

Naslednji prispevek

Joga v nosečnosti

13 junija, 2012 0