Monday, June 17, 2024

Vzrok

Srčna aritmija ploda je posledica različnih vzrokov. V številnih primerih vzrok ostane neznan, še posebej v primerih ko je aritmija prehodne narave. Predpostavlja se, da jo povzročajo višje vsebnosti kofeina. Znano je, da se nosečnicam priporoča pitje zgolj ene skodelice kave na dan.


Povsem normalno je, da se aritmija pojavi v eni izmed stopenj fetalnega razvoja. Ponavadi se spontano pojavi in izgine v drugem tromesečju nosečnosti, ko pričnejo zoreti živčne poti, po katerih porujejo električni signali, iz možganov do srca. Ta vrsta aritmije je povsem normalna in v kolikor ne traja dlje časa ne pomeni vzroka za paniko. Nekatere anomalije pa lahko kažejo na strukturne srčne anomalije. V tem primeru pa so potrebna dodatna testiranja, ter sprejetje ustreznih ukrepov. V primeru visokega srčnega utripa ploda vam lahko zdravnik predpiše zdravila za uravnavanje srčnega utripa, ki skozi posteljico penetrirajo v plodov krni obtok.

Je aritmija razlog za skrb?

Vzroki za nastanek aritmije so še vedno relativno neznani. Na podlagi izkušenj in dostopnih informacij, večina aritmij plodu ali nosečnici ni smrtno nevarnih. So redke in v večini primerov spontano izginejo. Aritmije so pogostejše pri dojenčkih, ki se rodijo s srčno okvaro, zdravljenje teh otrok se na podlagi diagnoze izvaja skozi otrokovo življenje. Poznamo pa tudi primere, vendar zelo redke, ko je srčna aritmija povzročila smrt ploda med nosečnostjo in med porodom.

Kot smo dejali, srčna aritmija pri plodu v večini primerov spontano izgine. Prvi korak je spremljanje srčnega utripa in intrauterine aktivnosti ploda. Ob spremljanju pa se lahko pojavijo vprašanja, ki zahtevajo in upravičijo nadaljnje preiskave. 

Naslednji prispevek

Nosečnost in oralno zdravje: Miti in resnica

13 novembra, 2014 0