Monday, July 22, 2024

Register, ki ga je on-line objavila revija European Heart Journal, je vzpostavljen s strani Evropskega združenja za kardiologijo in je prvi korak k zmanjševanju smrtnosti nosečnic s srčnimi obolenji.


»Bolezni srca so odgovorne za največjo umrljivost v nosečnosti, povzročajo 3 krat višjo mortaliteto kot posledico venske tromboze in 6 krat višjo kot posledico krvavitev v nosečnosti. Kljub temu, da zavest o težavi raste, pa naš čaka še precej dela. Najpomembnejše sporočilo je, da se srčnim bolnicam ponudi primerno nego, le tako bomo lahko zmanjšali zaplete in z njimi povezano umrljivost,« pravi dr. Mark Johnson iz Imperial College London.

Srčne bolnice je potrebno pravočasno napotiti h kardiologu, ki bo pravočasno predpisal potrebno terapijo in omogočal reden nadzor med nosečnostjo. Glavna težava diagnostike srčnih bolezni med nosečnostjo je v tem, da simptomi bolezni srca pogosto oponašajo simptome nosečnosti npr. utrujenost, apnea in zgaga, zato ginekologi redko pomislijo na verjetnost srčnih obolenj.

Starejšim nosečnicam, nosečnicam s prekomerno telesno težo, diabetesom in hipertenzijo, strokovnjaki priporočajo pogostejše kardiološke preglede. V kolikor ima nosečnica enega izmed omenjenih dejavnikov tveganja, obenem pa se pritožuje nad pritiskom in bolečino v prsih, kratko sapo, je potrebno razmisliti o verjetnosti srčnih obolenj in žensko napotiti na kardiološki pregled.

Register je zaživel med leti 2007 in 2011. Vanj je bilo vključenih 1.321 nosečnic iz 28-tih držav, ki jih je prizadelo eno izmed srčnih obolenj. Register so preimenovali in se imenuje European Registry on Pregnancy and Heart Disease.

66% nosečnic je imelo prirojeno srčno napako, 25% bolezen srčnih zaklopk, 7% kardiomiopatijo in 2% ishemično srčno bolezen.

Umrljivost mater je bila 1% pri srčnih bolnicah, za primerjavo: smrtnost v zdravi populaciji je bila 0,007%.

Umrljivost pa se glede na vrsto srčnih bolezni razlikuje: najslabšo napoved so imele nosečnice s kardiomiopatijo – največja stopnja zatajitve srca in ventrikularne aritmije. Poporodne krvavitve so bile pogostejše pri ženskah z boleznimi srčnih zaklopk – najverjetneje zaradi jemanja oralnih antikoagulantov.

Kot je bilo pričakovati, pa je stopnja umrljivosti odvisna od razvitosti države: države v razvoju 3,9%, razvite države 0,6%.

Smrt ploda je bila pri srčnih bolnicah petkrat višja (1,7% proti 0,35% pri zdravi populaciji), smrtnost otroka v neonatalnem obdobju pa je bila 1,5 krat višja (0,6% proti 0,4%). Poudarimo lahko, da se podatki v razvitih državah in državah v razvoju, močno razlikujejo.

Dr. Johnson poudarja, da se nekatere ženske svojih srčnih težav sploh ne zavedajo. Bolj pozorne postanejo v nosečnosti, ko simptomi postanejo veliko bolj izraziti. Npr. kardiomiopatija se ne more razviti do nosečnosti, nekatere ženske s prirojenim srčnim obolenjem in za katero vedo že od otroštva, pa se s časom izogibajo redni zdravniški kontroli.

V nekaterih državah (Indija, Egipt…) pa so ženske pod hudimi družbenimi pritiski, ki jim nalagajo obvezo do potomstva. Te ženske, kljub znani bolezni in jasnim tveganjem, v strahu, da jim bo zdravnik nosečnosti odsvetoval, zavračajo medicinsko pomoč.  

Bolezni srčnih zaklopk, kot posledica revmatske vročice, je pogostejša v državah v razvoju, v Veliki Britaniji in drugih razvitih državah pa je v glavnem omejena na priseljeno populacijo.

V prihodnjih letih pa se bo register še razširil. Baza podatkov bo omogočila natančnejše zaključke in izboljšala možnosti za to specifično skupino nosečnic, tako za njih same kot njihove potomce.

 

Ocena

Zdrave nosečnice (%)

Kongenitalna srčna obolenja (%)

Bolezen srčnih zaklopk (%)

Kardiomiopatija

(%)

Ishemijska srčna bolezen (%)

Umrljivost mater

 0,007

 0,5

 2,1

 2,4

 0

Zatajitev srca

 0

 8

 18

 24

 8

Carski rez

 23

 38

 42

 58

 60

Fetalna smrt

 0,35

 0,5

 3,9

 4,5

 4

 

Naslednji prispevek

Nosečnost in kiropraktika

8 aprila, 2013 0